Predsjednik Milanović odgovarao je na novinarska pitanja.


Predsjednik Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika Proštinskoj buni i potom sudjelovao na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune u spomen na pobunu seljaka Proštine protiv fašističkog terora. Potom je odgovarao na pitanja novinara. 

Vezani članci Gordan Grlić Radman Grlić Radman opleo po Milanoviću: "Ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Upitan o reformi zdravstva rekao je kako treba nastaviti tamo "gdje smo mi stali". 

"Obveze treba izvršavati, a ne govoriti tko ima puno ili malo. Ne treba stvarati poslovni odnos ako ne možeš izvršavati obveze. Što smo zateli i ostavili u puno težim financijskim uvjetima, kad je kamata bila 7, 8 posto, a sad je gotovo nema. I za dugove županijskih bolnica treba naći sistemsko rješenje", rekao je Milanović.

O Janafu i Kovačeviću

Govorio je o Janafu i rekao kako se pokušava napraviti teza da on ima nešto s Janafom i Draganom Kovačevićem. 

"Gospodin Kovačević 2012. dolazi na čelo Janafa, to je bila koalicija, dobio je tu dužnost, to je bio izbor gospodina Čačića i tu nisam ulazio, neke reference su postojale. Započeo je posao, radio ga četiri godine, rezultati su u Janafu uvijek dobri. Bio je jedan sukob s gospodinom Kovačevićem odmah na početku kada nije dopustio inspekciji Ministarstva financija da uđe u Janaf. Ovoliko je tada falilo da ga se najuri, ali sam prešao preko toga i nakon toga ustvari izgubio interes za njegov rad. Ja odlazim s čela vlade u siječnju 2016. i odlaze svi, ali svi suradnici, posebno direktori javnih poduzeća, ti ljudi se miču, ali jedan čovjek nije maknut. To je Dragan Kovačević. Karamarko ga nije maknuo, Plenković postaje predsjednik HDZ-a, Kovačević je i dalje tamo“, govori Milanović.

"Kakve veze ja imam s tim?", pita se predsjednik. 

"Znam mnoge ljude, mnoge koje bi kao trebao znati, ne znam. Nemam nikakve veze Janafom, a za njega sad postoje veliki apetiti. Tu se vode političke makljaže i takva lobiranja", poručio je. 

"Beroš očito nema podršku"

Govorio je i o ministru Berošu. 

"Ministar mora imati podršku premijera, moj ministar Varga je imao punu podršku i puno je napravio, pogledajte brojke. Posao se ne radi uopće, Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i odbaci kao ručnik. To će mu se dogoditi, ušao je s elanom", rekao je Milanović.

"Ovakve krize su jasan pokazatelj da nešto ne štima u odnosima u vrhu Vlade i drugih ministara", rekao je komentirajući krizu izazvanu obustavom lijekova zbog dugova veledrogerija. 

Upitan o provedbi lokalnih izbora, rekao je da se oni trebaju održati.

"Što se brže znaju rezultati izbora to bolje. Završi ih što prije, navečer imaj rezultat", rekao je.