Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutkinja Općinskoga suda u Puli Mirna Frančišković presudila je danas da predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative Josip Anton Rupnik mora platiti 40.000 kuna Tvornici kamene vune Rockwoolu koja ga je tužila zbog klevete te iznošenja neistine u javnosti da u Pićnu zagađuje okoliš.


Po presudi, Rupnik Rockwoolu mora platiti odštetu od 40 tisuća kuna te troškove sudskog postupka od 10.390 kuna. Osim toga, Rupnik će presudu, pošto postane pravomoćna, o svojem trošku morati javno objaviti u svim medijima u kojima je prozivao Rockwool i o njemu izgovorio neistinite, i to na jedanaest portala i u pet dnevnih listova.Rockwool je još početkom godine tužio Rupnika kao fizičku osobu i Zelenu stranku - Zelenu alternativu kao političku stranku zbog iznošenja lažnih tvrdnji o radu te tvornice.Sutkinja je u obrazloženju odluke navela da za neistinite tvrdnje o Rockwoolu, tvrdnje o počinjenim kaznenim radnjama i malverzacijama te stjecanju nezakonite dobiti nisu predočeni nikakvi dokazi.

Vezani članci Tvornica kamene vune Rockwool Nesreća u Istri: Radnik u tvornici kamene vune ostao bez ruke Izbori u Hamburgu: čelnici stranaka - 3 Potop demokršćana Angele Merkel u Hamburgu: Ljevica dominirala, radikalno desni AFD na rubu ispadanja iz parlamenta

Nezadovoljan presudom, Josip Anton Rupnik najavio je žalbu. 'Rockwool je taj koji treba platiti štetu narodu, a ne mi Rockwoolu. Mi nećemo stati', poručio je Rupnik. Tehnički direktor Rockwoola Marco Boi izrazio je zadovoljstvo današnjom presudom te činjenicom da pravna država funkcionira. 'Vjerovali smo u ovakvu presudu koja je znak da svatko, pa tako i gospodin Rupnik, mora snositi odgovornost za lažne optužbe i neistine koje je iznosio bez ikakvih temelja i dokaza. Time je veliku štetu nanio najviše ljudima koji žive oko tvornice', naveo je Boi u priopćenju za javnost.Najavio je da će cjelokupni iznos od 40 tisuća kuna tvrtka uplatiti za dobrotvorne svrhe. (Hina)