Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A najšutljiviji je...

Saborska statistika: Jandroković SDP-ovcima dao najviše opomena, a HDZ-ovcima riječ je oduzeo – nikad

Stranke s najviše izrečenih opomena u Saboru (Foto: Dnevnik.hr)
Stranke s najviše izrečenih opomena u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stranke s najviše izrečenih opomena u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Stranke s najviše izrečenih opomena u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Stranke čijim je zastupnicima u Saboru najviše puta oduzeta riječ (Foto: Dnevnik.hr) Stranke čijim je zastupnicima u Saboru najviše puta oduzeta riječ (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Stranke čiji su zastupnici u Saboru najviše puta udaljeni sa sjednice (Foto: Dnevnik.hr) Stranke čiji su zastupnici u Saboru najviše puta udaljeni sa sjednice (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Najaktivniji zastupnici u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ovaj saziv Sabora po mnogo čemu je rekordan. Nikad više zastupnika koji su promijenili stranačke dresove, ali suprotno općem dojmu, i više su radili od bilo kojeg saziva do sada. Ipak, ima i onih koji se u samoj sabornici baš i nisu proslavili.

Statistika kaže da su najvrjedniji, no prazna sabornica koju su građani često imali prilike gledati odaje potpuno suprotan dojam. Pljuštale su teške riječi, ali i sankcije. Oporba negoduje da se kažnjava uglavnom samo njih.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

"E, sad... trudim se biti objektivan i pravedan. Dao sam ja dosta opomena i zastupnicima HDZ-a", kaže predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Istina, dobili su HDZ-ovci 13 opomena, no to je ništa u usporedbi s SDP-ove 63, Mostovih 59 ili 32 opomene Živog zida. HDZ-ovim zastupnicima nikada nije oduzeta riječ. SDP-u je pak riječ oduzeta 19 puta, Mostu 16, Živom zidu 7 puta. Živozidaši su pak najviše puta udaljeni sa sjednice, čak pet puta. Mostovci su udaljeni tri puta. Po jedanput su udaljeni zastupnici SDP-a i Hrasta. HDZ-ovci niti jednom.

"Demokracija je i procedura. Postoje pravila igre. I u nogometu sudac dade prvo žuti karton pa crveni karton i nakon toga igrač posluša suca pa napusti teren", dodaje Jandroković.

Oporba prednjači u kaznama, ali i u govoru.

Rekorder je Mostov Miro Bulj, koji je govorio je čak 1804 puta, slijedi ga SDP-ov Gordan Maras, koji se za riječ javio 1235 puta, te Branimir Bunjac iz Živog zida – 1132 puta.

Među najšutljivijma je gradonačelnik Velike Gorice, HDZ-ov Dražen Barišić. Govorio je samo jednom, i to zato, kaže, što ga žalosti razina rasprava.

"Znate što, za mene kao čovjeka koji sam na čelu, rekao sam velikoga grada koji svakog 1. mora osigurati najmanje 1000 plaća, meni je to smiješno i neozbiljno. Međutim, da bi se trebalo možda i više posvetiti samim govorima u Saboru, za koje kažem da nisu jedino mjerilo rada u Saboru, tamo se doista svašta izgovori, mislim da bi trebalo i to ću ubuduće i učiniti", kaže Dražen Barišić.

Bruna Esih za riječ se javila svega tri puta.

"Sabor nije državni statistički zavod, a jos manje poligon za performere. Nisam se bavila demagogijom i egzibicionizmom, već artikulacijom važnih političkih pitanja, o čemu će konačni pravorijek dati birači na izborima", kaže Bruna Esih.

Svoju vidljivost drastično je smanjio i SDP-ov veteran Igor Dragovan. Vodi saborski Odbor za obranu, ali u sabornici je u ovom sazivu govorio tek šest puta. Kaže, javlja se tek kada raspravu procijeni konstruktivnom.

Darinko Kosor javio se deset puta. Radije nego na plenarnoj sjednici raspravlja na Odboru za gospodarstvo, koje vodi. "Svaki tjedan zasjedamo i na tom odboru konstruktivno s predstavnicima ministarstava razgovaramo o svim važnim točkama dnevnog reda", poručio je Kosor.

Ono što bi birače moglo veseliti jest sve manje zastupnika koji nepravdano izostaju sa sjednica, ali moramo reći i kako je paleta opravdavanja koja im stoji na raspolaganju – poprilično široka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene