Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao i komentar iz MUP-a!

Policajci kazneno prijavili ministra Ranka Ostojića Bajiću i USKOK-u!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na adresu DORH-a i USKOK-a stigla je kaznena prijava Općeg sindikata MUP-a protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegove pomoćnice za pravne poslove i ljudske potencijale Sanje Čanković. Razloge kaznene prijave je ekskluzivno za Dnevnik.hr ispričao predsjednik sindikata, a stigao je i odgovor iz MUP-a.

O cijelom slučaju izjasnio se i MUP. Navode kako će DORH i USKOK ocijeniti navode iz kaznene prijave, ali da, ističu, nije bilo prekoračenja MUP-ovog proračuna. Također, napominju da će ovog mjeseca svi policijski službenici imati mogućnost polaganja ispita za policijska zvanja

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno Policija pronašla pištolj kod 38-godišnjakinje uhićena je Kod majke osmero djece u grudnjaku pronađen pištolj, u čarapi metci: "Nabavila sam pištolj toga jutra..."

Opći sindikat MUP-a Republike Hrvatske prvog ožujka kazneno je prijavio ministra Rajka Ostojića i njegovu pomoćnicu Sanju Čanković zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti - zlouporaba položaja i ovlasti.

Razlozi podnošenja kaznene prijave protiv Ranka Ostojića

U obrazloženju prijave, Siniša Mihelić, predsjednik Općeg sindikata MUP-a (OSMUP u daljnjem tekstu) tvrdi kako je Ranko Ostojić, kao ministar MUP-a, prekoračio rashodovnu stranu proračuna za 2012. godine za iznos od najmanje 200 milijuna kuna, što predstavlja povredu Zakona i Uredbe o fisklanoj odgovornosti.

Ministra Ranka Ostojića i pomoćnicu Sanju Čanković se tereti i da nisu omogućili većoj skupini zaposlenika MUP-a da u zakonskom roku polože ispit za odgovarajuće zvanje.

Kako pojašnjava Mihelić, Ostojić i Čanković nisu svjesno i svojevoljno formirali ispitne komisije, iako su više puta bili upozoravani na zakonske rokove i svoje obveze, na što su se oglušili. U ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik.hr, predsjednik OSMUP-a Siniša Mihelić govori o razlozima kaznene prijave.

'Ministar Ranko Ostojić štedi rezanjem regresa, božićnica i otpremnina, a 60 milijuna kuna troši na luksuzne automobile. Zašto ne štedi gdje može i gdje treba? Naše prijedloge niti ne komentira', kaže Siniša Mihelić.

Na pitanje na čemu temelji kaznenu prijavu i zašto su se odlučili prijaviti ministra MUP-a Mihelić kaže: 'Iz jednostavnog razloga što se smanjuju plaće, priča se da se nema novaca, radi se 'uranilovka' s policajcima i svima ostalima, umjesto da se 'ušparaju novci'. A moglo se. I onda se odjednom izlazi s podatkom kako je MUP uštedio 100, 200 milijuna kuna? Pa, ako se uštedjelo, zašto su se rezala prava? To je sve umjetno, 'popeglano' rebalansom proračuna krajem prošle godine. Tražimo odgovornost ministra da smanje proračun za 5 posto, što su bili dužni. Nije donesen Pravilnik o polaganju za zvanje, to je realna činjenica da se godinu dana nije mogao polagati ispit, udara se na motivaciju, napredovanje. 

S druge se strane kupuju nova luksuzna vozila za više od 60 milijuna kuna. Otpremnine za odlazak u mirovinu za policajca su sada 9.600,00 kuna neto. Trebalo je biti iznos od 12 plaća. Znate i sami kolike se otpremnine dijele po HEP-u , HŽ-u...Uštedjeli su 100 milijuna kuna? A ne mogu dati za božićnicu i regres, o čemu se radi, ima li se ili nema novaca? To je sve što nas zanima, zato smo podnijeli prijavu', pojašnjava Mihelić.

Predlagali konkretne uštede, no bezuspješno

Mihelić je potvrdio da se gotovo godinu dana dopisuje s ministrom Ostojićem i pomoćnicom Čanković, no bez odgovora. Tvrdi da im je predlagao racionalizaciju troškova MUP-a.  'Trebalo bi što prije krenuti s promjenama radnog vremena, da se radi 15 radni tjedan u dvosmjenskom sustavu, tu su uštede.

Treba policajce rasporediti na radna mjesta sukladno njihovom prebivalištu, tu se može itekako uštedjeti na troškovima prijevoza, smještaja. Gotovo 70 posto policajaca s prebivalištem u Zagrebu radi izvan mjesta prebivališta. Oko tisuću policajaca mjesečno prima oko 3.000,00 kuna za troškove prijevoza, to se može za najmanje pola smanjiti. Mogu se smanjiti troškovi za civilnu odjeću, da se umjesto bonova i vaučera daju financijska sredstva. No, kako čujem, opet će ići vaučeri, novac se uplati jednoj tvrtki i policajci si 'civilke' mogu samo tamo kupiti. A recite, je li policajcu koji bi trebao biti ne baš primjetan pri nekom nadzoru, bolje da si kupi odjeću kakvu nosi većina građana ili skupo odijelo u dotičnoj trgovini? Pa, nismo mi CSI Miami...', slikovit je Mihelić.

'Vrijeme ide, novci se troše...'

Predsjednik OSMUP-a Siniša Mihelić kaže kako na silne dopise, nije bilo reakcije, sve do prije 15-tak dana. 'Tada je konačno pomoćnica ministra Čanković proslijedila prijedloge, ali Ravnateljstvu policije, što nema veze s našim traženjem. Iz Ravnateljstva nam još nitko nije ništa odgovorio. Imali smo neke kontakte, ali nema odgovora, samo je primljeno na znanje. Za radno vrijeme nam je rečeno da se na tome radi. Ma možemo mi pričati još tako godinama, sastančiti i dopisivati se, a vrijeme ide, novci se troše.'

Upozoravao na probleme u policiji pa uslijedili pritisci

Mihalić je potvrdio i neslužbenu informaciju do koje je došao Dnevnik.hr,  a to je da je protiv njega podnesena navodno anonimna kaznena prijava. I to zbog navodne preprodaje mobitela za članove OSMUP-a. 'To je točno. To je napravila nepoznata osoba, dakle anonimno je DORH-u poslana kaznena prijava da smo kao sindikat kupili mobitele i da smo iste preprodali, da smo ljudima uzeli novce. Činjenica je da smo jednoj tvrtki uplatitli dio novaca, ugovor nije ispoštovan, novce su vratili, a mi novce vratili članovima. I to je ta priča. Mene iz DORH-a nisu kontaktirali, bio je kolega napravio razgovor, dali smo sve podatke i to je sve. Ma ne bi me iznenadilo da se sad nakupi još koja kaznena, naravno anonimna prijava protiv mene, sindikata, to su uobičajene metode pritiska. Svatko ima pravo prijaviti, a Odvjetništvo neka istražuje', kaže sindikalist Mihalić.

'Želimo odgovore'

'Želimo samo da nam netko konačno odgovori, želimo da svatko poštuje zakone u državi i onaj tko je zadužen za posao, neka poštuje rok. Mi smo stalno tražili putem dopisa, upozoravali na rokove nedoniošenja bitnih pravilnika, upozoravali na neracionalno trošenje novca, predlagali mjere uštede, ali ništa, nema razgovora, nema dijaloga. Ne znam radi li se tu o neradu, neznanju ili nekoj namjeri, ne mogu u to ulaziti, neka to odluči DORH i  USKOK. Samo želimo da se utvrdi činjenično stanje i je li se zakon poštivao ili nije. I ponavljam, ako se uštedjelo, kako sad ministar MUP-a tvrdi, pa zašto se onda nisu isplatili regresi, božićnice? Očekujemo odgovore.'

Do objave članka nismo dobili odgovor na upit poslan ministru Ranku Ostojiću. U telefonskom nam je razgovoru njegov glasnogovornik Dušan Miljuš rekao. 'Pravo je gospodina Mihelića da podnosi prijavu, a DORH i USKOK će učiniti svoje.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene