Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović večeras će u sklopu obilježavanja 26. obljetnice VRO Oluja uručiti odlikovanja.


Prijam za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata počeo je iza 20 sati na donjem platou Kninske tvrđave. 

Vezani članci Zoran Milanović u Sinju - 3 Milanović potvrdio koga će predložiti za predsjednika Vrhovnog suda: ''Sada ćemo vidjeti kako će se ponašati oni koji su torpedirali Đurđević'' Zoran Milanović Milanović se smijao premijerovoj izjavi pa poručio: ''Bio je jedan mali, obični diplomat. On je hrvatski Milan Stojadinović''

"Ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je krvi i i teških osjećaja palo za ovo da bi se pretvorilo u nekakvo likovanje. Ovdje smo da odlikujemo neke od najboljih među vama, da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta. Nitko vam nije rekao da ovo napravite i dao vam putokaze, ovo ste napravili sami, i tu je veličina", kazao je Milanović. 

"Godine 1995. ovdje je stavljena točka na i napadu i okupaciji Hrvatske i svemu onome što nas je tištilo, boljelo i uništavalo nekoliko godina. Oni najhrabriji, najpametniji među vama, najodlučniji su izvojevali tu bitku. Amerikanci su bili naši prijatelji i ostaju to, ali da nije bilo vas, hrvatskih vojnika i policajaca - bez specijalne policije akcija nije bila moguća - i onih koju su vas politički i vojnički vodili, ovoga ne bi bilo", naglasio je.  

Zoran Milanović u Kninu
Prijam za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi - 3 Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

"Ovo nije zamišljeno da se ikoga ponizi, najmanje ljude u BiH, ponavljam to treći put. Vjerujem da će dobru namjeru shvatiti naši prijatelji u BiH, to je dug časti, dug poštovanja prema ljudima koji su dali sve od sebe, koji su se borili za svoju državu zajedno s Armijom BiH. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati", kazao je Milanović. 

Zahvalio je svima koji su došli i čestitao odlikovanima te izrazio nadu da nitko više nikada iz pozicije predsjednika Republike takva odlikovanja neće davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata neće biti.

"Ovime zatvaramo i zaokružujemo jednu veliku priču, epopeju hrvatskog naroda, hrvatske države i svih onih Hrvata i hrvatskih građana koji su se za to borili. Živjela naša Domovina, živjela Hrvatska", istaknuo je Milanović.

Predsjednik je potom uručio odlikovanja umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu, te Vojnoj policiji HVO i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju