Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak prijepodne u Bukurešt gdje će sudjelovati na regionalnoj konferenciji "Kulturna raznolikost - most između kulturnog nasljeđa i kulture budućnosti" koja će okupiti predsjednike zemalja jugoistočne Europe i druge visoke dužnosnike.


Cilj ove regionalne konferencije u rumunjskoj prijestolnici je
stvaranje strategije za zajedničke akcije oko očuvanja povijesnih spomenika, različitih običaja i kulturnih izričaja koji su sastavni dio zajedničke kulturne baštine svih naroda ovog dijela Europe.

Vezani članci Maras je u Saboru bacio papirnati avion (Foto: DNEVNIK.hr) Gordan Maras: "Glavni kreator lažnih vijesti je Vlada. Nosi li netko "špic papak", time se bavi cijela Hrvatska" Umjetničke izvedbe hrvatskih političara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Umjetničke izvedbe naših vodećih: Jesu li bolji plesači, pjevači ili političari?

Sudionici skupa također će se osvrnuti i na ukupnu suradnju zemalja regije, a kao zaključak - bit će donesena i zajednička deklaracija.

Kako se očekuju, skupu će nazočiti makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, moldavski predsjednik Vladimir Voronjin, crnogorski Filip Vujanović, srbijanski Boris Tadić, te predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, zatim generalni direktor UNESCO-a Koichiro Macuura, glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis,
glavni tajnik Skupine frankofonskih zemalja te ministri kulture
Mađarske i Ukrajine.

Predsjednik Mesić održat će na marginama konferencije bilateralne susrete s Traianom Basescuom, predsjednikom Rumunjske, te Koichirom Macuurom, generalnim direktorom UNESCO-a.

Ova je konferencija nastavak inicijative koju je UNESCO pokrenuo konferencijom na visokoj razini u travnju 2002. godine na temu jačanja suradnje u jugoistočnoj Europi. Nakon toga slijedili su sastanci na vrhu u Ohridu 2003. godine, Tirani 2004. godine, Varni 2005. godine, a prošlogodišnji sastanak na vrhu pod nazivom "Komunikacija nasljeđa: Nova vizija jugoistočne Europe" održan je u Opatiji.