Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kukulele i kukuriku

'Predsjednik i Vlada ponašaju se djetinjasto i u tome uživaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što zapravo stoji iza prepucavanja premijerke Kosor i predsjednika RH Ive Josipovića?

Politički analitičar Davor Gjenero komunikaciju između premijerke Kosor i predsjednika Josipovića ocijenio je kao neprimjerenu.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Andrej Plenković i Zoran Milanović "spustite loptu" Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa

'Ni jedna ni druga strana time ništa ne dobiva, a zaista ni najmanje nije važno tko je predsjednički izaslanik na tamburaškim sijelima. I predsjednik Josipović i Vlada ponašaju se djetinjasto, i oboje uživaju u tom djetinjastom ponašanju', tvrdi Gjenero.

Naglasio je kako u ovoj situaciji teže razumije predsjednika Josipovića, koji ima komotnu poziciju engleske kraljice u hrvatskom društvu. 'Engleska kraljica ima ulogu nepogrešive, zato što nema društvene moći da pogriješi. Predsjednik Josipović želi povećati društvenu moć, a pri tome riskira razinu javne potpore koju ima', dodao je Gjenero.

Pojasnio je kako se predsjednik svrstavajući na jednu stranu odriče jednog dijela političkog tijela koje ga podupire, a u slučaju smjene vlasti i pobjede opcije koju otvoreno podupire, snositi će cijenu svake njihove političke odluke. 'Može dobiti potporu javnosti, no biti i na udaru kritike dijela javnosti pogođene određenom političkom odlukom', objasnio je.

'Gubi poziciju nepogrešivog'

Glavni cilj u ovoj priči bio je smanjiti utjecaj predsjednika Josipovića tijekom kampanje', zaključio je Branko Caratan Istakao je kako predsjednik ulaskom u političku arenu ne radi ništa protivno ustavu i zakon, no dugoročno gubi poziciju nepogrešivog. 'To je s njegove strane vrlo neracionalno. Teško mi je razumjeti što mu to treba', zaključio je Gjenero.

'Ako predsjednik Josipović šalje izaslanike iz vladajuće koalicije, onda može slati i iz oporbe. Primjedba premijerke Kosor krivo je u ovom slučaju adresirana', kaže politički  analitičar Branko Caratan.

Dodao je da je predsjednikova reakcija u ovom slučaju mogla biti i oštrija. 'On osjeća da je samo sredstvo koje treba biti iskorišteno u predizbornoj kampanji u kojoj ne sudjeluje. Glavni cilj u ovoj priči bio je smanjiti utjecaj predsjednika Josipovića tijekom kampanje', zaključio je Branko Caratan.

Naglasio je kako je ova taktika, odnosno spin krivo tempiran jer je Ivo Josipović političar koji dobiva najviše povjerenja od  građana 'Pogrešno ga je uvlačiti u predizbornu kampanju na ovakav način', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene