Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Vrdoljak objavio da se neće kandidirati na stranačkim izborima i nagovijestio mogućeg nasljednika: "Vrijeme je za mlade ljude..."

Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je da se neće kandidirati na unutarstranačkim izborima za predsjednika HNS-a.

Ivan Vrdoljak najavio je povlačenje s čelnog mjesta narodnjaka. Stranka će na unutarstranačkim izborima prije parlamentarnih, izabrati novo vodstvo. Zaključilo je to stranačko Predsjedništvo nakon analize europskih izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liste predaju u ponedjeljak Vrdoljak: "HNS će na izborima okupiti Slavonski pokret. Ne pripadamo ni SDP-u niti HDZ-u, već zdravom razumu" Slika nije dostupna objasnio što je izbor Vrdoljak se žestoko obrušio na Škoru: ''Što je sljedeće? Šetnja Osijekom na tragu Glavaševih crnih košulja?''

Stranku, poručio je Vrdoljak, treba preuzeti mlada ekipa koja je bila na europskim izborima. Vrdoljak je gostovao u Dnevniku Nove TV, a s njim je razgovarao Mislav Bago

Kada planirate taj sabor stranke na kojem bi svom nasljedniku predali dužnost?

Vrijeme je za mlade ljude koji su se pokazali izvrsnima na ovim EU izborima, imaju odlične rezultate. Uspjeli smo promovirati relativno anonimne nacionalne političare s rezultatom iz lokalnih jedinica. Hoće li to biti do kraja ove ili početkom sljedeće godine… u svakom slučaju prije sljedećih parlamentarnih izbora.

Iako to niste trebali napraviti, vi želite da se ti izbori i prije održe?

Da, statutarno je nakon parlamentarnih izbora, ali mislim da je dobro da to napravimo prije da imamo clean start.

Da li je gospodin Posavec taj koji je najozbiljniji vaš nasljednik?

On je sigurno na ovim izborima pokazao odličan rezultat. Mislim da ga je upoznao dobar dio Hrvatske koji ga dosad nije poznavao. Danas je na Predsjedništvu rekao da se spreman kandidirati. Ali moj glas je jedan glas na saboru stranke.

Ako bi gospodin Posavec bio izabran, on je bio jasno protiv koalicije s HDZ-om. Bi li njegov izbor značio da se HNS okreće od HDZ-a?

Njegov bi izbor značio ono što mi već dvije godine ponavljamo - ni lijevo ni desno, samo naprijed s novim ljudima i novim politikama i s autoritetom…

S nekim se mora surađivati.

I s autoritetom rezultata. Naravno da se s nekim mora surađivati. Ako itko promovira suradnju, onda je to HNS s onima koji ne vuku Hrvatsku nazad.

Ako bi on postao predsjednik HNS-a i sproveo svoju politiku, to bi značilo izlazak HNS-a iz ove Vlade?

Mi ćemo to učiniti prije parlamentarnih izbora.

Izaći iz Vlade?

Ne, nego izborni sabor, a onda to znači da će se u novom sastavu Hrvatskog sabora donositi nove odluke i nove politike. Onaj tko garantira realizaciju svega onoga što je Hrvatskoj potrebno, to je još niz reformskih procesa koji fale i koji Hrvatsku vuku naprijed, oni će biti naši partneri.

Nakon izborne noći ste ponudili ruku suradnje liberalnim opcijama. Uglavnom ste dobili odbijenicu. Kako ste to zamislili – vi u Vladi, a veći dio tih projekata je u oporbi.

Pozvali smo ih nekoliko mjeseci prije EU izbora, da probamo napraviti, zato što završavamo svi u istoj ALDE grupi. Da smo zajednički nastupili na europskim izborima, ALDE bi imao dva predstavnika iz Hrvatske. Rezultat je pokazao da HNS sa samostalnim izlaskom sa 28.000 glasova najjača liberalno-građanska opcija. Ali opet niste ušli u Europski parlament.

Jeste li Vi zadnji koji bi trebao nuditi ruku suradnje liberalnim opcijama. Izabrani ste na jednoj listi s jednom politikom, a onda ste pretrčali HDZ-u?

Ne, to je pitanje razuma.

Ili vjerodostojnosti?

Ne. Moj moto je uvijek – prvenstveno država. Onda stranka, a zadnji ja. Tako isto i unutar stranke. Ako smo pripremili ljude koji će preuzeti stranku, tako isto i u vođenju države.

Mislite li da trebamo ići na referendum o dobi za odlazak u mirovinu ili promijeniti neke zakone, pa ne ići na referendum?

To je isto inicijativa potpredsjednika Vlade Štromara, koji je jasno rekao – pa je li problem razgovarati? Treba sjesti za stol i razgovarati. Međutim, koliko sam vidio i sindikati sada inzistiraju na referendumu da bi pokazali svoje mišiće. Politika zauzima svoju poziciju. Osobno mislim da je došlo vrijeme u Hrvatskoj gdje se treba više razgovarati i tražiti kompromis i što je moguće širi konsenzus.

Je li ministar Pavić tu ''kiksao''?

Ne. Operativno ne radim s ministrom Pavićem. Mislim da je on vrlo odgovoran ministar. Je li savršeno vodio procese, je li dobro komunicirao, ne mogu sam ocijeniti. Ali ako je došlo do toga da su se skupile stotine tisuća potpisa, sigurno je došlo vrijeme razgovora. Ali ako nitko ne želi razgovarati onda će se ići na nepotreban i skup referendum.

Povjerenstvo za sukob interesa je u sukobu s Vladom. Ako se HNS pita, treba li se predsjednica Povjerenstva izuzeti ili ne?

Ne znam ništa o tom pitanju. Nisam uključen u to.

Ne zanima Vas?

Nisam uključen u taj sukob između Povjerenstva i Vlade. Znam da smo poštovali svaku odluku. Bio sam ministar kad smo imenovali Daliju Orešković za šeficu Povjerenstva. Ova Vlada je imenovala Natašu Novaković za šeficu ovog Povjerenstva. Nema razloga da se pristojno ne komunicira i bude sukoba, nego razgovora o tome kako najbolje ustrojiti.

Premijer Plenković je želi izuzeti jer je radila u HUP-u, to svi znamo, cijela zemlja.

Ona se kandidirala sa svim svojim prednostima i manama, ako svatko od nas.

Zoran Milanović je i dalje Vaš kandidat za predsjednika?

To je moj osobni stav. Rekao sam tisuću puta. Znam koga nećemo podržati – Kolindu Grabar-Kitarović. Vidjet ćemo tko će se uopće kandidirati. Ne želimo podržati ljude koji koketiraju s ekstremnom desnicom ili populistima.

Sada se malo otklonila od njih i vratila u HDZ.

Pustite ljude da se kandidiraju pa ćemo onda izabrati najboljeg kandidata.

Zašto bi po vama Zoran Milanović bio dobar kandidat za predsjednika?

Prije nekoliko mjeseci sam na pitanje bi li ga podržao rekao da je to pitanje stranke. Osobno nemam ništa protiv. Imao sam dobru suradnju s njima, ali pustite čovjeka da se kandidira.

Vaš šef kluba zastupnika je rekao da bi on bio dobar kandidat HNS-a.

Nemam ništa protiv. Opet smo ušli u osobne odnose. Opet me pitate o osobnim odnosima a ne o reformskim procesima. Građanima je važno što će nam biti s reformom pravosuđa, uprave, obrazovanja, kurikularna reforma ulazi u škole, a ne osobni odnos dvojice suradnika u bivšoj Vladi.

S obzirom na odnose u HDZ-u, mislite li da će ova Vlada do kraja odraditi mandat i provesti sve reforme?

Mislim da je još nekoliko mjeseci da se kaže da se ide na redovne izbore. Čim se uđe u novu godinu, redoviti su izbori. U kojem će dijelu godine biti izbori, odlučit će premijer. Nama je bitno da smo završili procese reforme u obrazovanju.

Vi se osobno vraćate u biznis?

Da, tamo gdje sam i bio. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene