Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin predao je danas predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima izbora za šesti saziv Hrvatskoga sabora.


Hrvatin je u Uredu predsjednika, uoči prisege novih sudaca Ustavnoga suda, novinarima rekao da je predsjedniku Mesiću donio izvješće o privremenim i neslužbenim rezultatima izbora.

Vezani članci Pravni spisi Državni ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke, utvrđene nepravilnosti i propusti Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Saudijska Arabija odbaciila američko izvješće po kojem je ubojstvo novinara naručio saudijski princ: "To je netočno, osuđujemo taj odurni zločin"

"To nisu privremeni rezultati izbora u smislu odredbi Izbornog
zakona, njih ćemo donijeti kada se završi kompletno glasovanje i onih gdje se izbori ponavljaju", rekao je Hrvatin objasnivši kako će ti privremeni rezultati postati i konačni "nakon što isteknu rokovi za zaštitu izbornih prava", odnosno nakon što se odgovori na sve eventualne prigovore.

>> Mesić: Sutra počinjem s konzultacijama

Hrvatin je istaknuo kako je u izvješću novost to što su dali "jedan orijentacijski izračun mandata prema stanju u našem sustavu na dan 28. studenoga u 9 sati".

"Učinili smo to stoga jer čitav niz medija preračunava to u mandate, a jedni mjerodavni obračun je obračun koji čini DIP", rekao je Hrvatin i naglasio kako tim izvješćem žele spriječiti različita tumačenja.

"Kako bismo spriječili bilo kakva različita tumačenja d'Hondtove metode izračunavanja mi smo dali, ne izabrane zastupnike, nego samo obračun mandata", rekao je Hrvatin dodavši da je to izvješće dostupno na internet stranici DIP-a.