Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kažu protukandidati

Milanović o vojsci na granici: "Oni su obučeni da ubijaju". Đapić bi žicu, a Dalija Orešković misli da nije zgorega razgovarati

Hrvatska vojska pred predsjednicom Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvatska vojska pred predsjednicom Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednica Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, i Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, i Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska pred predsjednicom Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska vojska pred predsjednicom Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Anto Đapić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Predsjednički kandidati komentirali su migrantsku krizu i kako je riješiti. Miroslav Škoro na granicu bi poslao vojsku. Izjasnila se i Predsjednica, ali i ostali protukandidati.

Miroslav Škoro misli kako je vrijeme da se upozori na mogući novi migrantski val.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ slavi, Škoro najavio novi pohod Jedna pobjeda, tri slavlja: Pogledajte atmosferu u stožerima kandidata nakon rezultata prvog kruga izbora Istraživanje Dnevnika Nove TV - 2 Dnevnik Nove TV donosi EKSKLUZIVNO Posljednje istraživanje uoči izborne šutnje: Milanović i Grabar-Kitarović vode mrtvu utrku, Škoro zaostaje

"Evidentno je da policija nema niti ljudstva niti tehnike da obavi taj posao i logično je da se uključe druge službe koje će pomoći u nadzoru granice“, rekao je u utorak Škoro.

Kao predsjednik stručnjacima bi prepustio da odluče kako i tko najbolje čuva granicu. Iako, čini se, već zna odgovor.

"Prije svega mislim na Oružane snage RH i da nam na taj način, sukladno činjenici da želimo biti dio šengenskog prostora i sukladno činjenici da imamo svoj Zakon o kretanju i boravku stranaca, znamo tko nam ulazi u zemlju i tko se njome kreće“, dodao je.

Vrhovna zapovjednica prvo se o idejama protukandidata nije izjašnjavala.

“Pitajte gospodina Škoru što je mislio“, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović u utorak poslijepodne, a onda predvečer poslala priopćenje u kojem je navela kako se ona za vojsku na granici, u iznimnim slučajevima, zalagala još 2016.

Predsjednica je mijenjala stav o granicama. Godine 2015. željela je vojsku i žicu. Potom da migranti ulaze samo na službene prijelaze.

"Apsolutno je nužna puna kontrola granice. To ne znači zatvaranje granica, to ne znači nehumano postupanje prema migrantima“, govorila je u ožujku 2016.

Ali posljednjih mjeseci neka druga priča. Policiji je davala potporu. U srpnju ih je posjetila, rekla je da ne želi žicu te da se uzda u graničnu policiju.

U BiH trenutačno nekoliko tisuća migranata preko Hrvatske želi ući u Uniju. Daleko je to manje od migrantskog vala 2015. Zoran Milanović tada je bio premijer, sada želi postati predsjednik, a o granici ima isti stav.

"Vojska je obučena da ubija. To je, nažalost, zadatak svake vojske pa i naše. Ne da se bavi redarstvom. To nije posao vojske već policije“, rekao je Milanović prije dva dana.

Europske granice čuva policija. A hrvatski ministar obrane spreman je na sve. "Ne vidim razloga u nekoj perspektivi, da damo ljudima sigurnost i da to rade zajedno vojska i policija", kazao je Damir Krstičević.

Dalija Orešković misli kako stanje nije alarmantno, ali se građane mora informirati o stanju na terenu. "Nije zgorega razgovarati o tome ima li potrebe da se vojska počne pripremati", kazala je Orešković.

Anto Đapić pak smatra da Hrvatska svoje granice mora braniti daleko na istoku. A to nije samo susjedna BiH.

"Samom vojskom i policijom ne može se adekvatno čuvati granica. Mora se imati i fizičke prepreke. Da skratim, jednom riječju, to je žica. Kao Mađarska“, rekao je Đapić.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da nema te vojske koja može obraniti granice od migranata. Za njih postoji još jedan problem.

"Hrvatska trenutno očekuje ulazak u Schengen. Zamislite da vojska ide na granice. Mi bismo time jasno pokazali da nismo spremni za Schengen", misli Goran Bosanac, aktivist za ljudska prava.

Na granicama je angažirano 6500 policajaca. Oni trenutačno brinu o Hrvatskoj, ali i europskoj sigurnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene