Arhiva, Milan Kujundžić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Arhiva, Milan Kujundžić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Iz Ureda predsjednice u petak je stiglo priopćenje, vezano za zahtjev koji su joj uputili iz Mosta. Oni traže sazivanje izvanredne sjednice Sabora o pitanju povjerenja Milanu Kujundžiću.


Iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović poručili su da će odluku o zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem donijeti ako Ustavni sud ocijeni da su se za to stekli uvjeti.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović o članstvu u MOO-u: "Spekulacije o velikoj plaći zaboravite!" Božo Petrov u Sinju (Foto: dnevnik.hr) Petrov se osvrnuo na pohvale Predsjednice i odgovorio Plenkoviću: "Sve se loše na kraju dogodilo kad je Most isključen iz Vlade''

"Ako bi Ustavni sud ocijenio da su se stekli ustavni uvjeti da predsjednik Hrvatskog sabora sazove izvanrednu sjednicu, a predsjednik Hrvatskog sabora to ne bi učinio, Predsjednica Republike Hrvatske donijet će odluku o zahtjevu o izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga sabora u skladu sa svojim ustavnim ovlastima", priopćili su s Pantovčaka.

Napominju kako se nakon zaključka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kojim se odbija sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora u povodu prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru Kujundžiću, predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja 6. kolovoza obratio predsjednici.

Od nje je zatražio da na temelju članka 79. stavka 2. Ustava RH uputi predsjedniku Sabora zahtjev za izvanrednim zasjedanjem parlamenta.

"Poštujući Ustav Republike Hrvatske te uzimajući u obzir činjenicu da je trideset i dvoje zastupnika, potpisnika zahtjeva za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, zatražilo od Ustavnog suda da podnese Hrvatskom saboru izvješće o ostvarivanju ustavnosti i zakonitosti u vezi s navedenim zaključkom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Predsjednica Republike Hrvatske poziva Ustavni sud da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i odgovori na Prijedlog zastupnika od 22. srpnja 2019.", stoji u priopćenju Ureda predsjednice. 

Kako doznajemo, sam MOST odredio je pravac postupanja, obzirom da je zatražio mišljenje Ustavnog suda RH, čime je zadao smjer i zapravo doveo do toga da se, pa i iz političke pristojnosti te očekivanja samih potpisnika Prijedloga, pričeka očitivovanje Ustavnog suda kojeg Predsjednica ovom objavom poziva da to učini što prije.

Na objavu iz Ureda predsjednice vrlo brzo reagirao je Most.

"Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala ministra s tvrdnjom da u resoru u tri godine nije ništa napravio, trebala je konačno udariti šakom o stol i s riječi prijeći na djela. Tipičnim birokratskim potezom prebacila je odgovornost na Ustavni sud, čime je propustila iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti", napisali su na Twitteru.

  

(Hina/A.T.)