Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetio ih albanski predsjednik

Kako žive zadarski Arbanasi: "Mi smo Hrvati, ali u našim venama teče krv Šiptara"

Kako žive zadarski Arbanasi (Foto: Dnevnik.hr)
Kako žive zadarski Arbanasi (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Palok Prekpalaj i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Palok Prekpalaj i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kako žive zadarski Arbanasi (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U radnom posjetu Hrvatskoj je albanski predsjednik Ilir Meta, koji je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović obišao zadarske Arbanase - podrijetlom iz Albanije.

Obje države žele jačati suradnju, a Albanci su životom u Hrvatskoj - većinom zadovoljni. U Zadar se iz Albanije Palok Prekpalaj doselio prije 30 godina, i to ne bez razloga. "Hrvatska je napredna država, a mi smo stara generacija obrtnika, koja se doselila prije puno godina“, kaže.

Pročitajte i ovo Sali Berisha - 3 Sali Berisha Bivši premijer doskočio zabrani javnih istupa: Počelo je prije tjedan dana i nastavlja se svake večeri Albanski parlament - 2 Nije prvi put Kaos u parlamentu: Zastupnik zapalio dimnu bombu, bacao namještaj i papir

Puno ranije, još prije 300 godina, s područja uz Skadarsko jezero, doselili su se zadarski Arbanasi, koji i danas, u srcu Zadra, njeguju svoj jezik. Maximiljana Barančić, predsjednica KUU Vicko Zmajević napominje: "Govor se uspio sačuvati i mi smo na to zaista ponosni. U Arbanasima oko 300 ljudi govori arbanaški jezik, 500 ih zna pokoju riječ, a 1000 ih razumije jezik, ali ne zna ga govoriti".

Ivica Matešić, stanovnik Arbanasa ističe kako su Arbanasi Hrvati i da ne mogu biti ništa drugo.

"Arbanasi su Hrvati i ne mogu biti ništa drugo, je li, ali u našim venama teče krv Šiptara", kazao je Matešić.

Albanski predsjednik je u zadarskoj Gradskoj upravi zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović otkrio spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega.

No, Albancima je draga i novija povijest. Albanski predsjednik rekao je kako je ponosan na hrvatski uspjeh na Svjetskom nogometnom prvenstvu te da je naš uspjeh bio i njih uspjeh.

Položajem nacionalne manjine u Hrvatskoj Albanci su većinom zadovoljni, no obje zemlje žele jaču gospodarsku suradnju. Predsjednica napominje:

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo poduprli Albaniju na putu u članstvo Europske unije, kako političkom potporom, tako i znanjem i iskustvima u pregovorima", naglasila je predsjednica.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene