Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema ravnopravnosti

'U Hrvatskoj još uvijek postoje zanimanja koja se smatraju "muškima"'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna medicinska sestra u splitskom KBC-u Marija Županović je upozorila na težak položaj medicinskih sestara.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da žene u hrvatskom društvu još nisu dostigle ravnopravnost s muškarcima zbog čega je nužan dodatan napor kako bi se dostigla potpuna jednakopravnost spolova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

"Žene su u našem društvu još uvijek podzastupljene, a ja želim da kao društvo i država dostignemo onu razinu gdje nećemo nikoga gledati kao na ženu ili muškarca već isključivo kao na pojedinca, na osobu sa svim svojim stručnim kvalifikacijama i ljudskom osobnošću i da to bude jedini kriterij za posao koji se radi i za naše međusobno razumijevanje", rekla je predsjednica u četvrtak u svom privremenom uredu u Splitu na sastanku s predstavnicama udruga koje vode društveno angažirane žene.

Po njenim riječima u Hrvatskoj još uvijek postoje zanimanja koja se smatraju "muškima" te je potrebno puno poraditi da bi se dostigla jednakost spolova. Također je rekla kako je nasilje nad ženama ozbiljan problem u Hrvatskoj.

Predstavnice udruga koje vode društveno angažirane žene su u svojim diskusijama istaknule da je za poboljšanje pozicije žene u hrvatskom društvu iznimno važno da je za predsjednicu Republike izabrana žena. Predsjednicu su zamolile da se zauzme za unaprijeđenje ravnopravnosti žena u našem društvu.

VIDEO S kalašnjikovima u rukama traže ravnopravnost s muškarcima

"Za nas poduzetnice je poticajno da nam je predsjednica Republike žena", rekla je Ivana Prodan iz Njemačko-hrvatske industrijsko trgovinske komore koja posluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Edita Maretić je istaknula kako je nužno ukidanje "rodne segregacije po zanimanju" te je upozorila na nedovoljno sudjelovanje žena u javnom i političkom odlučivanju u Hrvatskoj.

"Žene su u Hrvatskoj na dužnostima župana, gradonačelnika ili načelnika zastupljene između 17 i 20 posto što je nedovoljno za njihovu ravnopravnost", rekla je Maretić.

Glavna medicinska sestra u splitskom KBC-u Marija Županović je upozorila na težak položaj medicinskih sestara istaknuvši kako su osim profesionalnih obveza prinuđene raditi i obiteljske poslove, a mnoge od njih su izvrgnute socijalnim poteškoćama zbog niskih primanja. "Medicinske sestre čine čuda", poručila je Županović.

Najmoćnije žene hrvatskog biznisa: Evo što su otkrile!

Livija Plančić iz udruge „Bijeli krug“ je posebice upozorila na obiteljsko nasilje kojem su izvrgnute žene.

"Obiteljsko nasilje poprima ogromne dimenzije. Nadamo se da ćete pomoći u izgradnji sustava pomoći žrtvama nasilja“, rekla je Plančić predsjednici Republike.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marijana Čagar iznijela je primjer koji govori o porastu ravnopravnosti žena rekavši da je prije nekoliko godina zastupljenost žena u graditeljskom sektoru bio do deset posto, a sada je narasla na oko 50 posto. "Žene nezaustavljivo kreću u to (graditeljsko) zanimanje", poručila je Čagar.

Svoj je pozitivan primjer iznijela i judašica Marijana Mišković, kazavši da je jedina sportašica u Hrvatskoj koja je kao majka dvoje djece sudjelovala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene