Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važan projekt

Predsjednica Grabar-Kitarović svečano otvorila internetsku stranicu "Žene i mediji"

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Internetska stranica "Žene i mediji", projekt kojemu je cilj povećati u hrvatskim medijima još uvijek nezadovoljavajući udjel informiranja o raznim aspektima položaja žena u društvu, inaugurirana je u četvrtak u Zagrebu.

Inicijativu je u videoporuci pozdravila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istaknula kako je riječ o važnom projektu kojim će se u svim područjima javnoga djelovanja osnažiti zastupljenost žena.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Predsjednica je upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama.

"Stoga pozdravljam otvaranje internetske stranice 'Žene i mediji', kojom će se javnost informirati o položaju žena u društvu, isticati pozitivne primjere uspješnih žena u svim djelatnostima te dati pozornost svim poteškoćama i zaprekama koje žene sprečavaju da ostvare svoje majčinstvo i karijeru te usklade svoj obiteljski i poslovni život", rekla je predsjednica na skupu u Muzeju Mimari.

Internetska stranica www.zeneimediji.hr zamišljena je kao središnji portal za sva pitanja vezana za tematiku položaja žena u društvu koji će donositi informacije vezane za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena te skretati pozornost na probleme s kojima se žene susreću.

Inicijator projekta je Agencija za elektroničke medije u suradnji s partnerskim organizacijama i državnim uredima.

Ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako je portal kruna dosadašnjih nastojanja Vijeća usmjerenih na problematiziranje uloge žena i njezina medijskog tretmana.

Koncipiran je kao otvorena platforma čiji sadržaj zajednički kreiraju svi dionici u projektu, napomenuo je Popovac. "Stoga vjerujem da će postati središnje mjesto za informiranje u svim aspektima o toj vrlo važnoj i globalnoj temi", poručio je.

Potpisnici sporazuma su i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ured za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i pučka pravobraniteljica.

Ministrica za demografiju Nada Murganić istaknula je kako je riječ o značajnome projektu čiji je cilj izuzetno koristan i nužan, a to je profesionalno, humano i etičko izvještavanje o svim temama u društvu, s naglaskom na način prikazivanja žena u hrvatskom medijskom i javnom prostoru.

"Način kako mediji izvještavaju o toj tematici izuzetno je važan. Oni imaju ulogu i informiranja, ali i senzibilizacije javnosti za pojedine teme, kao i ulogu educiranja javnosti", istaknula je ministrica.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Helena Štimac Radin naglasila je važnost međuresorske suradnje za unaprjeđenje i brže postizanje ravnopravnosti spolova u društvu, koje se, kako je rekla, i dalje suočava s cijelim spektrom vrlo različitih područja gdje su žene još uvijek diskriminirane.

"Uloga medija je tu izuzetno bitna jer oni te procese mogu ili usporiti ili ih ubrzati. Naš je zadatak da te procese ubrzamo, da ne čekamo još 50 godina da bi se žene izjednačile s muškarcima u društvu", poručila je Štimac Radin.

Da su u hrvatskim medijima žene nepravedno zanemarene i nedovoljno zastupljene, složila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

"Nedvojbeno je da mediji maju veliki društveni utjecaj na kreiranje javnog mnijenja te potiču društvene promjene i podižu razinu svijesti o određenoj problematici i upravo u tome leži njihova snaga i odgovornost", rekla je Ljubičić.

Nakon inauguracije, okrugli stol "Žene u hrvatskom društvu" okupio je niz predstavnika državnog, akademskog, gospodarskog i kulturnog sektora.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je kako, kad je riječ o pitanju pisanja medija o ženama, postoji velik broj dionika "koji moraju shvatiti da uloga medija prvenstveno mora biti ta da informira javnost o društveno važnim temama".

"Vjerujem da ćemo i ovakvim skupovima i raspravama potaknuti novinare i urednike na bavljenje temom ravnopravnosti, koja je u našem, ali i u svim suvremenim društvima iznimno važna i relevantna", poručila je ministrica.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene