Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od predsjednice vlade Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka da učine dostupnim javnosti obvezujuću ponudu i ugovor o prodaji Slobodne Dalmacije tvrtki Europapress Holdingu.


HND u današnjem priopćenju navodi kako to zahtjeva 'u interesu javnosti, zaposlenika Slobodne Dalmacije te, na koncu, svih korisnika Državnog proračuna'. 'Premda su od transakcije protekle gotovo četiri godine, dokumenti na osnovu kojih je ona provedena nikada nisu javno predočeni, što po našem mišljenju dokazuje podcjenjivački odnos vlasti prema građanima i izbjegavanje transparentnosti u njenom radu', ističe HND. U priopćenju napominju 'da je Slobodna Dalmacija u trenutku prodaje bila u većinskom državnom vlasništvu, pa ne postoje racionalni argumenti za tajnovitost procesa, niti se ona može obrazložiti poslovnom tajnom'. Dapače, navodi HND, 'držimo da je Vlada dužna osigurati potpunu transparentnost upravo kod prodaje državne imovine'.

Vezani članci Dino Kozlevac Najavu strožih mjera pozdravljaju u Istri: "Ne možemo feštati po naselju od jutra do mraka" Požar Policija sumnjiči dvije osobe za požare na Marjanu i kod Trogira

HND također drži da je 'slučaj Slobodne Dalmacije posebno osjetljiv zbog pljačkaške privatizacije koju su njezini zaposlenici prošli početkom devedesetih, ali i njezinog velikog utjecaja na današnju medijsku sliku Hrvatske. Vladi napominjemo da je dužna konstantno i cjelovito provjeravati ispunjenje obveza prihvaćenih u EPH-ovoj ponudi za kupnju Slobodne Dalmacije', stoji u priopćenju. 'Između ostalog, posebno naglašavamo financijsko konsolidiranje, obećana ulaganja u tvrtku te zadržavanje jednakog broja zaposlenih na rok od najmanje pet godina', navodi HND u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka. (Hina)