Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski stručnjak Pavliha

'Predmet arbitraže ne smije biti cjelovitost Piranskog zaljeva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji se nastavljaju javne dvojbe o izjavama premijera Boruta Pahora da arbitraža o granici s Hrvatskom osigurava slovenske nacionalne interese, pa se na stranu oporbanih stranaka koje se protive arbitraži postavio i nekadašnji ministar prometa i stručnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha.

'Predmet arbitraže ne smije biti cjelovitost Piranskog zaljeva, kontakt s otvorenim morem i zaseoci na južnoj obali Dragonje', rekao je Pavliha u razgovoru za novi broj tjednika 'Demokracija', dodajući da takvo stajalište proizlazi i iz deklaracije slovenskog parlamenta o zaštiti nacionalnih interesa koju je parlament na inicijativu Slovenske pučke stranke prihvatio u veljači ove godine prilikom ratifikacije pristupnog protokola o ulasku Hrvatske u NATO.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne vjeruje da će članice EU podržari RH Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu" Slika nije dostupna Slovenija predlaže Badintera za posrednika pri utvrđivanju granice

'Tada je parlament donio obvezujući zaključak o nepriznavanju hrvatskih propisa koji krše teritorijalnu cjelovitost Slovenije, jasno odredivši minimalističku platformu za pregovore o granici. No, našoj se vladi za to fućka, a premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar napravili su kobnu pogrešku', rekao je Pavliha za tjednik blizak oporbi, dodavši da podržava ideje o organiziranju referenduma na kojemu bi se poništio arbitražni sporazum ako se u međuvremenu ne popravi.

Janšina stranka daje potpise za referendum o arbitraži

Bivši slovenski premijer Janez Janša inače je prošlog tjedna rekao da ne isključuje da će i njegova stranka dati potpise svojih zastupnika za referendum o arbitražnom sporazumu jer je Pahorova vlada deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora pogoršala pregovaračke pozicije i pristala na arbitražni okvir koji ne jamči da će Slovenija dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Pavliha je inače bivši ministar prometa u vladi nekadašnjeg premijera Antona Ropa, a kasnije i zastupnik u parlamentu. Smatraju ga jednim od vodećih stručnjaka za pomorsko pravo u Sloveniji, a vodi i udrugu za pomorsko pravo. Hrvatskoj je javnosti ostao u sjećanju i po inicijativi koju je prije više godina predložio vladi kao parlamentarni zastupnik, a u kojoj je predlagao da vlada Slovencima predloži bojkotiranje hrvatskog turizma dok se ne riješe bilateralna otvorena pitanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene