Dok bezbrižno uživaju na plaži, roditelji često nisu ni svjesni opasnosti od pedofila. Upravo u ovim danima i policija ima više posla jer građani prijavljuju muškarce koji potajno na plažama fotografiraju djecu i u tome su sve vještiji. Snimaju uz pametne satove, kamere skrivene u kemijskim olovkama, pa i ključevima.

Galerija Suzana Sokač Tomislav Ramljak Plaža - 1 +0 Plaža / Ilustracija

Umjesto ljetovanja, 47-godišnji Rus boravak u Hrvatskoj iskoristio je za fotografiranje gole djece u kampu u Vrsaru. Policija ga je privela u petak.

"Tijekom svakog ljeta bilježimo ovakve događaje, bilo ih je pet za sada, gdje su počinitelji, svi su bili strani državljani, u kampovima na području Istre fotografirali ili snimali malu djecu", rekla je Suzana Sokač, PU istarska.

Među njima i 44-godišnjak kojeg su priveli prije dva tjedna u Rovinju. Oduzeli su mu tri mobitela, kameru, pametni sat, USB stick i karticu.

"Koriste različita sredstva, ovo ljeto imali smo slučaj gdje je kamera bila u predmetu nalik na ključ automobila. Prošle godine našli smo kamere u kemijskim olovkama, ručnim satovima. Oni su domišljati, ali policija im uspijeva stati na kraj", dodaje Sokač.

Dubravka Nemarnik - 1 Kako bi zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja trebamo stroži zakon: ''Loše je i da se osoba, koja je kazneno gonjena, nakon nekog vremena briše iz registra''

Princ Andrew Zbog izgleda i kraljevskog statusa žene su nekad ludjele za njim, a šuškalo se i da ljubi Hrvaticu, no danas je jedna od najomraženijih osoba na svijetu

Prošle godine policija je zabilježila 227 kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju. Stručnjaci podsjećaju kako ih je sigurno i više.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu je izjavio: "Da bi pedofil ušao na određene forume ili web-stranice mora napraviti upload od 5 do 10 000 novih fotografija djece. Velik je broj takvog sadržaja i takvog materijala koji kola na društvenim mrežama i na internetu."

Ne izlažite djecu nepotrebnom riziku

"Razmišljam o tome jer je to vrlo često. Ne samo ovde nego svuda na prostorima Balkana", rekla je Smiljana iz Srbije.

Jelena iz Srbije kaže: "Nekako se opustimo i uživamo. I nadamo se da neće te neke loše stvari i koje čitamo u novinama da se nama desi. To svi roditelji razmišljaju, neće nama..." Ipak, može se dogoditi baš svakome.

Ramljak dodaje: "Svakako savjet roditeljima, za vrijeme ljeta obucite djeci kupaće kostime jer ne gleda svatko istim očima vašu djecu."

O tome treba voditi računa i pri objavljivanju djece na društvenim mrežama, pogotovo ako uz loše postavke privatnosti još otkrijete i lokaciju fotografije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju