Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RODITELJI, OPREZ!

Predatori na plažama sve su domišljatiji: "Ovog ljeta imali smo slučaj da je kamera bila u predmetu nalik na ključ automobila"

Aktualno Galerija Suzana Sokač Suzana Sokač Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Ramljak Tomislav Ramljak Foto: DNEVNIK.hr +0 Plaža - 1 Galerija 1/3 >>
Dok bezbrižno uživaju na plaži, roditelji često nisu ni svjesni opasnosti od pedofila. Upravo u ovim danima i policija ima više posla jer građani prijavljuju muškarce koji potajno na plažama fotografiraju djecu i u tome su sve vještiji. Snimaju uz pametne satove, kamere skrivene u kemijskim olovkama, pa i ključevima.

Umjesto ljetovanja, 47-godišnji Rus boravak u Hrvatskoj iskoristio je za fotografiranje gole djece u kampu u Vrsaru. Policija ga je privela u petak.

"Tijekom svakog ljeta bilježimo ovakve događaje, bilo ih je pet za sada, gdje su počinitelji, svi su bili strani državljani, u kampovima na području Istre fotografirali ili snimali malu djecu", rekla je Suzana Sokač, PU istarska.

Među njima i 44-godišnjak kojeg su priveli prije dva tjedna u Rovinju. Oduzeli su mu tri mobitela, kameru, pametni sat, USB stick i karticu.

"Koriste različita sredstva, ovo ljeto imali smo slučaj gdje je kamera bila u predmetu nalik na ključ automobila. Prošle godine našli smo kamere u kemijskim olovkama, ručnim satovima. Oni su domišljati, ali policija im uspijeva stati na kraj", dodaje Sokač.

Pročitajte i ovo Dubravka Nemarnik - 1 Jave se tek kad odrastu Kako bi zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja trebamo stroži zakon: ''Loše je i da se osoba, koja je kazneno gonjena, nakon nekog vremena briše iz registra''

Pročitajte i ovo Princ Andrew (Foto: Getty Images) Veliki skandal! Zbog izgleda i kraljevskog statusa žene su nekad ludjele za njim, a šuškalo se i da ljubi Hrvaticu, no danas je jedna od najomraženijih osoba na svijetu

Prošle godine policija je zabilježila 227 kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju. Stručnjaci podsjećaju kako ih je sigurno i više.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu je izjavio: "Da bi pedofil ušao na određene forume ili web-stranice mora napraviti upload od 5 do 10 000 novih fotografija djece. Velik je broj takvog sadržaja i takvog materijala koji kola na društvenim mrežama i na internetu."

Ne izlažite djecu nepotrebnom riziku

"Razmišljam o tome jer je to vrlo često. Ne samo ovde nego svuda na prostorima Balkana", rekla je Smiljana iz Srbije.

Jelena iz Srbije kaže: "Nekako se opustimo i uživamo. I nadamo se da neće te neke loše stvari i koje čitamo u novinama da se nama desi. To svi roditelji razmišljaju, neće nama..." Ipak, može se dogoditi baš svakome.

Ramljak dodaje: "Svakako savjet roditeljima, za vrijeme ljeta obucite djeci kupaće kostime jer ne gleda svatko istim očima vašu djecu."

O tome treba voditi računa i pri objavljivanju djece na društvenim mrežama, pogotovo ako uz loše postavke privatnosti još otkrijete i lokaciju fotografije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene