Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši gradonačelnik Đakova

Zbog priloga Nove TV se odrekao svoje plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši gradonačelnik Đakova Ante Raspudić plaću će dati siromašnima.

Jučerašnje upozorenje Nove TV na nelogični i rastrošni zakon o pravima državnih i lokalnih dužnosnika da nakon što odu s vlasti primaju punu plaću još šest mjeseci, danas je urodilo prvim plodom. Bivši gradonačelnik Đakova danas se pred našom kamerom javno odrekao tog prava. No, ako neće u svoj, u čiji će džep bivši gradonačelnik uplatiti šestomjesečnu plaću? Neće ni u čiji, već će tim novcem kupiti školske udžbenike za djecu iz pet siromašnih đakovačkih obitelji.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije

>> VIDEO: Uzimaju od građana a novac im curi na sve strane!

'Ne pada mi na pamet ostaviti novac Vinkoviću'

Čini se da smo jučerašnjom pričom pogodili u sridu, jer se bivši gradonačelnik jako razljutio na trenutačnoga koji ga je jučer javno pozvao da se odrekne svoje plaće. Naime, gradonačelnik je upozorio da nema smisla da netko tko je radio dva dana, ili pet mjeseci, prima još šest mjeseci punu plaću, isto kao i onaj koji je cijeli mandat odradio do kraja. Šestomjesečnu plaću za petomjesečni mandat bivši gradonačelnik Đakova ipak će podići s računa Grada. 'Ponukan jučerašnjim napadom, javno govorim svim građanima i Zoranu Vinkoviću da mi ne pada napamet njemu ostaviti taj novac!', rekao je Ante Raspudić, bivši gradonačelnik Đakova.

'Licemjerje bez granica'

S nešto više od 11.000 kuna plaće, uputit će se u obližnju knjižaru i taj će novac darivati za pet najsiromašnijih obitelji koje ne mogu platiti udžbenike svojoj djeci. Politički udarci dvojice gradonačelnika tako su urodili plodom. No, u dobru volju prethodnika Vinković ne vjeruje. 'To su novci građana grada Đakova, a sad će on darivati taj novac kao socijalnim obiteljima, pa to je licemjerje bez granica!', kaže Vinković. Zakon o svojim pravima, političari kao da nisu ni pročitali. Ili tako odgovaraju kada ih se podsjeti na njihova prava. 'Taj zakon niti sam ja donio niti sam znao za njega', odgovorio je Raspudić. Zakon je pomno pročitao sadašnji gradonačelnik i dalje upozorava na njegovu amoralnost.

Jedna fotelja, dvije plaće

'Vi možete biti gradonačelnik jedan jedini dan, jedan jedini dan! i dobiti plaću šest mjeseci! to je problem!', upozorava Vinković. Građani, tako, za jednu fotelju, financiraju dva gradonačelnika. Hoće li plaću spremiti u svoj ili džep siromaha, ostaje ipak na dobroj volji bivših političara. Dobra volja - loš zakon. Apsurdnost zakona posebno je uočljiva u činjenici da bivši dužnosnici, neovisno jesu li radili dva dana, tri mjeseca ili pune četiri godine, imaju jednaka prava, dakle, punu plaću idućih šest mjeseci? Je li se još netko u Hrvatskoj odrekao te povlastice? Tražili smo, tražili, ali ih nismo našli! Bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac najavio je da će se odreći tog prava. Je li to i učinio nije nam poznato - za razliku od njegova bivšeg šefa, Ive Sanadera koji to pravo koristi. No, treba imati na umu da je ovaj novac kojim sada mašu i dijele sirotinji, novac poreznih obveznika! To je novac iz džepova građana. No i parola 'uzmi da bi dao', je ipak bolja, od 'samo uzmi', jer ovaj potez bivšeg gradonačelnika spada u kategoriju - rijetkih pojava.

Mislite li da je u redu da bivši gradonačelnik troši novac poreznih obveznika na način na koji on želi?

  • Da, čini dobru stvar
  • Ne, to ne bi trebao biti njegov novac niti njegova odluka
  • Barem je nešto učinio

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene