Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalna povorka

Praznik rada: Crveni kartoni za Vladu uz besplatni grah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije početka tradicionalne povorke sudionici će uslikati milenijsku fotografiju. Oblikovat će tri osmice. Na proslavi u Maksimiru, na kojoj će biti 'veselo i bez politike' bit će i Milan Bandić.

Praznik rada i ove će se godine u Zagrebu obilježiti tradicionalnom sindikalnom povorkom ulicama grada i cjelodnevnim programom u Maksimiru, uz obavezni besplatni grah.

Pročitajte i ovo Prvomajska proslava Praznik rada Velika prvomajska proslava na Maksimiru: Tomašević pozvao građane na grah i štrukle, otkrio tko će nastupiti Slika nije dostupna 50.000 porcija Proslava 1. svibnja u Maksimiru uz grah, zabavu i političare

Prvosvibanjska sindikalna povorka će krenuti prema maksimirskom parku iz Radničke ceste, a nakon što se kod kružnog toka snimi 'milenijska fotografija' sudionika koji će oblikovati 'tri osmice' - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, simbolično držeći u ruci 'crveni karton za Vladu'.

Sindikati u proglasu traže prijevremene izbore, a Vladu optužuju da je 'marionetska'

Tako će se referirati na izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su 'tri osmice mrtve' te optužiti 'spregu vlasti i kapitala' da ugrožavaju temeljna radnička prava na plaću, rad i odmor. Nakon toga se očekuje prigodno obraćanje čelnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata.

U Maksimiru bi po najavi gradonačelnika Milana Bandića, koji će također biti nazočan proslavi, trebalo biti 'veselo i bez politike' uz 55 do 60 tisuća besplatnih porcija graha. U Maksimir će u 12.15 sati doći i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a nakon toga će se i na Jarunu susresti s građanima u prigodi proslave Međunarodnog praznika rada.

'Neće biti politike u mojoj butigi'

'Do 15 sati grah će se dijeliti u porcijama, a tek tada sugrađani će moći ponijeti jelo kući. Izuzetak su osobe s invaliditetom. Pozivam sve da dođu u što većem broju i nadam se da neće biti kiše. Ove godine neće biti politike u mojoj butigi pa apeliram da se ostali suzdrže od govorancija, neka dođu na proslavu i grah', rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji će Zagrepčanima ovo tradicionalno jelo dijeliti zajedno sa svim pročelnicima, upravom Holdinga i direktorima poduzeća i podružnica.

'Oni koji nemaju povijesnih razloga da ne budu u Maksimiru, moraju doći. Oni koji ne dođu, moraju poslati zamjenike',  rekao je Bandić. Za pripremu prazničkog ručka utrošit će se pet tona graha, četiri tone kobasica, 1800 kilograma dimljene vratine i oko 1400 kilograma pancete.

'Kuhanje graha počinje večer prije i priprema ga 24 radnika. Čišćenje graha i namakanje je počelo nekoliko dana prije', rekao je Alen Župan, ravnatelj ustanove Dobri dom koja brine o pripremi i organizaciji dopreme jela do Maksimira. Na nekoliko punktova volonteri će dijeliti vodu, a o zdravlju Zagrepčana brinut će tri tima hitne pomoći.

Novković će pjevati, Bandić dijeliti karanfile

Tijekom dana održat će se program kod glavne pozornice - nastupi dječjih zborova i kulturnih društava, koncert Borisa Novkovića, a gradonačelnik Milan Bandić dijelit će karanfile. Velika pozornica od 12 sati rezervirana je za najmlađe, od cjelodnevnih radionica slikanja, slaganja mozaika, predstava za djecu i nastupa zborova. Prosvjedni radnički marš u organizaciji sindikata počinje u 9 sati na Radničkoj cesti, koja je nekoć bila simbol tvornica. Zapalit će 300 lampaša u spomen na bivše radnike. (Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene