Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobuna u zatvoru: 'Ni čuvari ni zatvorenici nemaju dovoljno hrane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Uprava za zatvorski sustav, nakon incidenta tijekom kojeg je pravosudni policajac u kaznionici u Požegi istukao zatvorenika, promptno reagirala, poslala inspekciju te je policajac udaljen s dužnosti, slučaj pokazuje slabe točke našeg zatvorskog sustava.

Nakon što su sami zatvorenici javili da je do incidenta došlo te da su započeli štrajk glađu, ekipa '10 do 8' otišla je do kaznionice u Požegi te snimila nezadovoljne zatvorenike u tom zatvoru poluotvorenog tipa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mirjana Pukanić: 'Moj muž je samo bahata kukavica' Slika nije dostupna 10 do 8: Ekskluzivni intervju s Mirjanom Pukanić

Pritom su im zatvorenici preko ograde dobacili pismo sa zamjerkama koje upućuju Upravi te brojevima znački, prema njihovom mišljenju, najproblematičnijih čuvara zatvora.

Novinarska ekipa pritom je imala neugodnosti jer im je rečeno da je zabranjeno da im zatvorenici išta dobacuju, kao i da nije dozvoljeno snimanje na tom mjestu jer se ne radi o javnoj površini.

- Na takvim mjestima treba biti istaknut znak zabrane fotografiranja, tj. mora biti jasno istaknuta zabrana. Što se tiče pisma, zabranjeno je jedino da vi nešto dajete zatvorenicima, kaže Žarko Puhovski iz HHO-a.

U emisiji su emitirane i snimke razgovora s anonimnim zatvorenikom. On tvrdi da je policajac istukao njegovog kolegu bez ikakvog razloga te navodi neke od zamjerki koje su sadržane i u pismu. Jedna od njih je i ta da u zatvoru manjka hrane za zatvorenike te da repete u pravilu pojedu pravosudni policajci.

Puhovski smatra da je to posebno zanimljivo.

- To da pravosudni policajci jedu repete znači da ne samo da manjka hrane za zatvorenike, već i za policajce, kaže Puhovski.

Puhovski navodi još neke probleme zatvorskog sustava koje smatra važnim.

Zatvori su, smatra Puhovski, pretrpani, a pravosudni policajci nisu dovoljno dobro plaćeni i, za razliku od više razine poput Uprava zatvora, psihologa i slično, koji su uglavnom dobro upućeni u posao i dobro ga odrađuju, nisu dovoljno obrazovani, nema kulture ophođenja sa osuđenicima.

Puhovski smatra da je narušavanje prava zatvorenika tim značajnije što se u ovom slučaju radi o zatvoru poluotvorenog tipa, gdje se služi kazna za manja kaznena djela, poput prometnih nesreća i sl.

Više o svemu u video dodatku. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene