Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije zamolio je za oprost i pozvao na praštanje u duhu Očenaša u srijedu na večer u dubrovačkoj katedrali, na ekumenskom bogoslužju u okviru molitvene osmine za jedinstvo kršćana.


Na propovijedi tijekom bogoslužja što ga je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, vladika Grigorije podsjetio je na Kristovu zapovijed ljubavi te na molitvu Očenaša u kojoj je sadržan poziv na oprost.

'Ni jednoga trenutka ne zaboravljam koliko je ozbiljan izazov i kakvu odgovornost nosi svaka izgovorena riječ,' podsjetio je pravoslavni biskup. 'Svjestan njene težine i smisla ja ću je izgovoriti pred vama. A ta riječ glasi: oprostite', rekao je.

'Trebamo govoriti uvijek i iznova: oprosti nam, Bože, grijehe naše. Večeras, na ovom svetom mjestu, u ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu, imam potrebu, kao kršćanin i episkop izgovoriti ovu kršćansku riječ - oprostite', dodao je Grigorije. Pri tome je istaknuo kako je upravo važno te riječi uputiti u Dubrovniku.

Vezani članci Gabrielle Union (Foto: Profimedia) Holivudska glumica tvrdi da nikad nije doživjela više mržnje nego u Dubrovniku, opisala je traumatično iskustvo na koje je reagirao i dubrovački gradonačelnik Uznemiravanje djeteta, ilustracija Silovatelju malodobne pokćerke sud smanjio kaznu jer je bio u Domovinskom ratu

Pozvao vjernike da propovjedaju evanđelje

'Iako je preživio mnoge nesreće, nadasve je grad sreće i gostoprimstva, jer on dočekuje i ide u susret drugima. Utoliko je značajnije naše susretanje u prizivu mira, blagoslova i jedninstva, kojem treba težiti svaka duša žedna živoga Boga', rekao je Grigorije.

Pozvao je sve vjernike da budu propovjednici evanđelja koji praštanjem i ljubavlju poražavaju zlo, preobražavajući ga u dobro, te na zaokret nakon što stoljećima kršćani Istoka i Zapada nisu blisko i otvoreno razgovarali. (Hina)