Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće

'Pravog nadzora nad policijom i sigurnosnim službama zapravo nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon afere s nepostojećom diplomom bivše glasnogovornice splitske policije, mnogi se pitaju kako se odvijaju sigurnosne provjere na kojima je 'pala' Marina Kraljević Gudelj.

I službeno je potvrđeno; bivša glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević Gudelj nema diplomu zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Nakon što je prošli tjedan u to posumnjala sigurnosna provjera MUP-a, uručen joj je izvanredan otkaz.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Na popisu diplomiranih studenata nema Marine Kraljević Gudelj. Kako je priložila diplomu? Možda utvrdi općinsko državno odvjetništvo koje bi je uskoro moglo ispitati.

Supruga bivšeg šefa splitske tajne službe pala je na sigurnosnoj provjeri, kad je trebala prijeći u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nejasno je kako je prošla prvu sigurnosnu provjeru kada se zaposlila u službama.

>> MUP: Glasnogovornici Kraljević-Gudelj služba prestala po sili zakona

'Može se dogoditi da imamo zapravo propuste gdje za neku osobu naprosto neke stvari nismo utvrdili ili naprosto nismo željeli utvrditi', tvrdi kriminalist Željko Cvrtila.

Pitanje je i je li se diploma uopće provjeravala. Na sigurnosnu provjeru mora pristati svaka osoba. I ispuniti obrazac. A provjerava se sve: sadašnje i bivše radno mjesto, obitelj, susjedstvo, prijatelji, hobiji, poruke, navike... Sve što bi moglo dati cjelovitu sliku o nekoj osobi.

Željko Cvrtila 20 godina radio je u policiji. I zna koliko to može biti opasan instrument, ako se ne provjerava kako treba. 'Neka osoba može se proglasiti kadrovski ili na neki drugi način nepodobna za državnu službu ili neko drugo mjesto, a istovremeno se može dati prednost nekoj drugoj osobi koja je stvarno nepodobna za to radno mjesto', kaže Cvrtila.

Vijeće za nadzor nad tajnim službama to bi trebalo kontrolirati, ali od njih nismo danas mogli dobiti podatak je li ikad utvrđena nepravilnost. 'Zapravo pravog nadzora nad policijom i sigurnosnim službama nema', tvrdi Cvrtila.

Sigurnosne provjere očito su dobar instrument kojim se mogu fabricirati ili ignorirati neki podaci. A kontrole nema, jer članovi Vijeća prethodno su provjeravani od službe koju bi kasnije trebali kontrolirati. Da Marina Kraljević-Gudelj nema diplomu, doznalo se nakon osam godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene