Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preduvjet da banke građanima otpišu dugove na stambene kredite je ispunjen.


Ministar financija Slavko Linić objavio je pravilnik o izmjenama i dopunama o porezu na dobit, u kojem poziva kreditne institucije, odnosno banke da donesu kriterije i postupke za otpis dugova.

Vezani članci Bankomat Ekonomist o smanjivanju prešutnih minusa: "Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje" Slika nije dostupna VIDEO Obitelj kojoj je kredit preko noći porastao za 100 tisuća kuna: 'Sad me strah. Zbilja, zbilja strah'

Kriteriji moraju biti isti za sve, a dug se može otpisati ako otplata kredita ugrožava osnovne životne potrebe i ako je riječ o jedinoj nekretnini.

VIDEO Linić: Pad kamata na potrošačke kredite u 2014. do jedan posto!

'Prvo je pitanje hoće li između banaka kod određivanja kriterija biti razlika, pa će pojedini dužnici biti u različitom položaju, a drugo je kako ćemo spriječiti eventualne zlouporabe koje se mogu pojaviti kod prikazivanja socijalnih uvjeta', rekla je Đurđica Jurić, dekanica Visoke škole za financijski menadžment. 

No, to što banke propisuju kriterije, sporno je i HDZ-ovoj Ivani Maletić. 'Praksa EU pokazuje da, ako se nešto poduzima, onda je riječ o moratoriju', rekla je Maletić.

Razlog otpisa, stoji u ministrovu pravilniku, mogu biti i drugi socijalni aspekti, ali ne navodi se koji. No, ne radi se samo o stambenim kreditima. 'To se odnosi na otpis potraživanja po poduzetničkim kreditima koje je banka odobrila trgovačkim društvima ili obrtnicima i otpisu dospjele kamate. Ako banka prosudi da su ti krediti opasnost za pogoršanje poslovanja poduzetnika', dodaje Jurić.

Zauzvrat, banke bi bile oslobođene poreza na dobit, i kod stambenih i poduzetničkih kredita. No, najprije treba vidjeti, hoće li se uopće upuštati u ovakvu mjeru, koja u konačnici, građanima ide na ruku, i po kojim kriterijima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju