Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana bivšeg zapovjednika HVO-a generala Slobodana Praljka počela je iznositi završnu riječ na haaškom suđenju ustvrdivši da tužitelj nije dokazao da je Hrvatska imala teritorijalne pretenzije i da je bila umiješana u međunarodni sukob u BiH.


  Praljkova obrana sutra će nastaviti iznositi završnu riječ, a Praljak će se, kako je najavio njegov odvjetnik Božo Kovačić, i osobno obratiti sudskom vijeću. Podsjetivši na iskaze svjedoka koji potvrđuju da je bivši predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu nudio pripajanje dijelova Hercegovine Hrvatskoj, Praljkov branitelj Kovačić upitao je: 'Zašto bi Hrvatska ratovala za teritorij koji joj je bio ponuđen?' i podsjetio da na to pitanje tužitelj na suđenju nije ponudio odgovor.

Vezani članci Slika nije dostupna Kraj maratonskog suđenja: Čelnici Herceg-Bosne obraćaju se sudu Slika nije dostupna Haag: Krenule završne riječi obrane bosanskih Hrvata

>> Karnavas haaškim tužiteljima: Služite se Prokrustovom posteljom!

Dokazi su nesumnjivo pokazali da je Praljak imao različite statuse u ratu u BiH - od obična vojnika do načelnika Glavnog stožera HVO-a, ali uvijek kao dragovoljac odvjetnik Kovačić

Dokazi pokazuju da je hrvatsko čelništvo podupiralo opstanak BiH, kazao je Kovačić, podsjetivši da je Hrvatska među prvima priznala BiH, da ju je pomagala tijekom rata i da nikad nije uvela nikakve restrikcije, a da su Hrvati na referendumu poduprli neovisnost BiH. Kovačić kaže i kako su dokazi pokazali da je HVO, odnosno Herceg-Bosna osnovana kao obrana od agresije JNA.

Na tezu tužitelja da je general Praljak nadzirao HVO kao 'agent Republike Hrvatske', Kovačić je odgovorio kako su dokazi nesumnjivo pokazali da je Praljak imao različite statuse u ratu u BiH - od obična vojnika do načelnika Glavnog stožera HVO-a, ali uvijek kao dragovoljac. (Hina)