Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Siromašni se boje nedostatka zdravstvene zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih pacijenata i zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje organizirali su danas tribinu pod nazivom 'Mito i korupcija u zdravstvu' kako bi ohrabrili sve građane da prijave takve slučajeve nadležnim institucijama.


Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje rekao je kako su poticaj za organiziranje tribine brojni upiti zabrinutih pacijenata i strah siromašnih da se neće moći adekvatno liječiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Kirurg će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uhićen pa pušten Odvjetnik kirurga osumnjičenog za primanje mita: ''Netočno je da je bilo otezanja s operacijom''

Drlje je zatražio odlučnu borbu protiv korupcije i mita u zdravstvu, te se založio za objedinjavanje svih institucija i pronalaženje zajedničkog rješenja za tu 'rak ranu' hrvatskog društva.

Pomoćnik ministra zdravstva Renato Mittermayer rekao je da problem nisu liste čekanja, jer ih i druge zemlje imaju, već netransparentnost tih lista, što vodi mitu i korupciji.

'Podaci ne govore o velikoj raširenosti mita', drži Mittermayer, 'jer je u anketi provednoj među pacijentima u bolnicama samo 0,14 posto anketiranih ukazalo na tu nezakonitost'.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo kaže da je Komori dosad prijavljeno četiri slučajeva mita i korupcije, od čega su za dva slučaja izrečene mjere oduzimanja licence.
Telefonskim anketama nasumce odabranih građana stvara se kriva slika o velikoj raširenosti korupcije i mita u zdravstvu.

'To nije tako veliki problem, veći je problem što Hrvatska ima samo 2,6 liječnika na tisuću stanovnika, dok je prosjek zemalja EU-a 3,6', rekao je Minigo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene