Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šimić, Šarić...

Poznati među najvećim dioničarima Karlovačke banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karlovačka banka se, nakon uhićenja Sandija Šole, ogradila od ovog slučaja te istaknula da štediše nisu ugrožene. Najveći dioničari banke su optimistični.

U Karlovačkoj banci danas je bio uobičajen radni dan. No, gužva je bilo ipak nešto veća. 'Pritisak na šalterima u poslovnicama je nešto pojačan. Jedan određen broj klijenata će povući svoj novac, a kad vide da se novac dobiva bez ikakvih problema, oni će se vratiti', kazao je Josip Delaš, predsjednik Uprave Karlovačke banke.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

Stalan rast depozita i štednje te dobra likvidnost glavni su zalog optimizma nove uprave banke. 'Budite uvjereni da će Karlovačka banka svaki zahtjev isplatiti bez ikakvog problema', dodao je Delaš.

Deseti najveći dioničar banke, Dario Šimić, svoj novac uložio je prije sedam godina. Iznenadilo ga je uhićenje najvećeg dioničara Sandija Šole. 'Sandija znam još iz osnovne škole, mi smo prijatelji, ali nikad nismo surađivali', kazao je.

>> Sandiju Šoli i ostalima određen jednomjesečni istražni zatvor

Uz Šolu i Šimića, među 10 najvećih dioničara banke spominju se i Šolin rođak Marijan Šarić, bivši direktor Karlovačke pivovare Jaime Guerrero Devlahovich te brojne tvrtke. 'Između dioničara vlada jedna velika sloga i na osnovu toga je dogovorena skupština, nova dokapitalizacija banke, tako da sam veliki optimist', kazao je Šimić.

Hrvatska narodna banka od početka aktivno prati cijeli slučaj i surađuje s USKOK-om. Reviziju u Karlovačkoj banci provodila je, izvijestili su iz HNB-a, i proteklih godina. 'Niz takvih mjera izdan je proteklih godina i Karlovačkoj banci, u smjeru uklanjanja neprihvatljivih poslovnih praksi, no takve supervizorske mjere imaju status poslovne tajne, te nije moguće o njima govoriti na razini pojedine banke', stoji u priopćenju.

Osim što nadzire poslovanje banaka, HNB utvrđuje i kršenje propisa, te daje suglasnost u biranju predsjednika i članova uprava banaka. Uhićenoj Mariji Šoli, sredinom devedestih proglašenoj poduzetnicom godine, suglasnost su dali kad je postala predsjednica uprave Partner banke.

Suglasnost joj nisu bili dužni dati pri ulasku u Karlovačku banku, jer se tamo zaposlila samo kao savjetnica uprave, a ne njezin član. 'Bez našeg odobrenja, suglasnosti i potpisa, ona ne bi mogla napraviti ništa, niti bilo tko drugi u banci', kazao je Delaš.

Ministar financija Slavko Linić bio je bez komentara. 'To ćete pitati guvernera', kazao je Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene