Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristupni proces EU

Pozitivna ocjena izvješća o napretku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Hrvatske udruge gradova i županija sudjeluju u Bruxellesu na 5. sastanku Radne skupine za Hrvatsku Odbora regija Europske unije na kojem se raspravlja o hrvatskom pristupnom procesu i korištenju sredstava iz europskih fondova.

Na sastanku sudjeluju i predstavnici Europske komisije i francuskog predsjedništva. Gradonačelnik Rijeke i predsjednik Hrvatske udruge gradova Vojko Obersnel rekao je da je hrvatsko izaslanstvo podnijelo službeni zahtjev da se ova Radna skupina Odbora regija za Hrvatsku pretvori u zajedničko savjetodavno tijelo koje bi trebalo raditi na aktivnostima vezanim za razvoj lokalne i regionalne samouprave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne)moguća misija Želite li novac, dostavite 19 kila papira! Slika nije dostupna Vladi uputili zahtjev Udruga gradova: Uređenje radnog vremena trgovina ne odgovara stvarnim potrebama

Obersnel je rekao da se u svom istupu osvrnuo i na problem hrvatske brodogradnje, kazavši da sada 'kada nam je ekonomska kriza za vratom i njene se posljedice još ne mogu sagledati', nije vrijeme za privatizaciju.

'U ovom trenutku treba nam predah da se ova kriza završi a da se nakon toga krene u eventualnu privatizaciju ili na rješavanje pitanje brodogradnje na neki drugi način', rekao je Obersnel.

Po njegovim riječima, Europska unija u ovim kriznim trenucima odstupa od nekih svojih pravila, stoga i pitanje hrvatske brodogradnje, koja zapošljava 12 tisuća ljudi, treba sagledati i u kontekstu u kojem EU znatan dio novca poreznih obveznika ulaže u jačanje svojih banaka i pojedinih industrija.

Gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica istaknula je da je na sastanku dana pozitivna ocjena o paketu proširenja i izvješću o napretku, koje je objavila Europska komisija.

U tom izvješću se navodi da Hrvatska može završiti pregovore do kraja sljedeće godine ako ispuni potrebne kriterije te se predlaže Vijeću EU-a da se osnuje radna skupina za izradu pristupnog sporazuma s Hrvatskom. 'To je vrlo važna i ozbiljna prethodnica ulasku Hrvatske u EU-u', rekla je Šuica.

Dubrovačka gradonačelnica je rekla da su gradonačelnik Rijeke Obersnel i drugi predstavnici oporbe govorili o tome da se u Hrvatskoj nedovoljno poštuje Povelja o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koju je Hrvatska ratificirala. 'Mislim da ima još dosta prostora i vremena i da će doći do fiskalne decentralizacije i decentralizacije u svakom drugom smislu', rekla je Šuica.

Predsjednik Radne skupine za Hrvatsku Isidoro Gottardo rekao je da je glavna poruka Odbora regija da su napori hrvatske Vlade na putu prema EU-u prepoznati.

'Naša je poruka da je Hrvatska učinila puno na svom putu prema EU-u, da su prepoznati njezini napori, posebice na procesu decentralizacije. S druge strane, preostaju neka područja poput brodogradnje ili pravosuđa gdje su potrebni dodatni napori', rekao je Gottardo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene