Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Hrvatske udruge gradova i županija sudjeluju u Bruxellesu na 5. sastanku Radne skupine za Hrvatsku Odbora regija Europske unije na kojem se raspravlja o hrvatskom pristupnom procesu i korištenju sredstava iz europskih fondova.


Na sastanku sudjeluju i predstavnici Europske komisije i francuskog predsjedništva. Gradonačelnik Rijeke i predsjednik Hrvatske udruge gradova Vojko Obersnel rekao je da je hrvatsko izaslanstvo podnijelo službeni zahtjev da se ova Radna skupina Odbora regija za Hrvatsku pretvori u zajedničko savjetodavno tijelo koje bi trebalo raditi na aktivnostima vezanim za razvoj lokalne i regionalne samouprave.

Vezani članci Slika nije dostupna Želite li novac, dostavite 19 kila papira! Slika nije dostupna Udruga gradova: Uređenje radnog vremena trgovina ne odgovara stvarnim potrebama

Obersnel je rekao da se u svom istupu osvrnuo i na problem hrvatske brodogradnje, kazavši da sada 'kada nam je ekonomska kriza za vratom i njene se posljedice još ne mogu sagledati', nije vrijeme za privatizaciju.

'U ovom trenutku treba nam predah da se ova kriza završi a da se nakon toga krene u eventualnu privatizaciju ili na rješavanje pitanje brodogradnje na neki drugi način', rekao je Obersnel.

Po njegovim riječima, Europska unija u ovim kriznim trenucima odstupa od nekih svojih pravila, stoga i pitanje hrvatske brodogradnje, koja zapošljava 12 tisuća ljudi, treba sagledati i u kontekstu u kojem EU znatan dio novca poreznih obveznika ulaže u jačanje svojih banaka i pojedinih industrija.

Gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica istaknula je da je na sastanku dana pozitivna ocjena o paketu proširenja i izvješću o napretku, koje je objavila Europska komisija.

U tom izvješću se navodi da Hrvatska može završiti pregovore do kraja sljedeće godine ako ispuni potrebne kriterije te se predlaže Vijeću EU-a da se osnuje radna skupina za izradu pristupnog sporazuma s Hrvatskom. 'To je vrlo važna i ozbiljna prethodnica ulasku Hrvatske u EU-u', rekla je Šuica.

Dubrovačka gradonačelnica je rekla da su gradonačelnik Rijeke Obersnel i drugi predstavnici oporbe govorili o tome da se u Hrvatskoj nedovoljno poštuje Povelja o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koju je Hrvatska ratificirala. 'Mislim da ima još dosta prostora i vremena i da će doći do fiskalne decentralizacije i decentralizacije u svakom drugom smislu', rekla je Šuica.

Predsjednik Radne skupine za Hrvatsku Isidoro Gottardo rekao je da je glavna poruka Odbora regija da su napori hrvatske Vlade na putu prema EU-u prepoznati.

'Naša je poruka da je Hrvatska učinila puno na svom putu prema EU-u, da su prepoznati njezini napori, posebice na procesu decentralizacije. S druge strane, preostaju neka područja poput brodogradnje ili pravosuđa gdje su potrebni dodatni napori', rekao je Gottardo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju