Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrajaju se štete

Požar na Zrću podmetnut? Hrvatska se godinama bori s piromanima, a samo jedan sat leta kanadera stoji oko 100.000 kn

Posljedice požara/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Posljedice požara/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posljedice požara/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Posljedice požara/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Vranjić, kopilot u avionu Canadair CL-415 (Foto: Dnevnik.hr) Ante Vranjić, kopilot u avionu Canadair CL-415 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ante Vranjić, kopilot u avionu Canadair CL-415, i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Ante Vranjić, kopilot u avionu Canadair CL-415, i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Vatrogasci na Zrću i sinoć su gasili vatru koja je izbijala na nekim mjestima zbog jakog vjetra. Zabava na najpopularnijoj hrvatskoj party destinaciji ne prestaje, dok u gradskoj upravi Novalje zbrajaju propuste i troškove koje im je donio dramatičan požar.

Za novaljske vatrogasce, posao na Zrću još nije gotov. Iako je požar lokaliziran, vjetar je jučer i dalje rasplamsavao vatru. Pa intervencija nije manjkalo.

Pročitajte i ovo Zapalila šank u klubu Monaco sedam ozlijeđenih UZNEMIRUJUĆE Konobarica koja je palila šank i zapalila goste puštena na slobodu: DORH objavio detalje Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga"

Stalno se dimi i stalno se pojavljuje požar. Evo, na ovom području još nije gorjelo, sad je i tu progorilo“, žali se Mateo Tamarut, zapovjednik VZG Novalja.

Kaže, već ih je uhvatio umor. No predaje nema.
„Treći dan, nitko ne spava više od pola sata, spavamo u kamionima“, dodaje Tamarut.

U svega dva sata vatra je 'progutala' 20 hektara guste borove šume. I došla nadomak ugostiteljskih objekata. Partijaneri su još uvijek pod dojmom. Govore da je bilo zastrašujuće i da su se bojali. No strah su već zaboravili. I nastavljaju s partijanjem. A nastavlja se i kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da je za požar na Zrću kriv ljudski faktor.

„Utvrdili smo da je do požara došlo ljudskom radnjom, odnosno, uslijed djelovanja otvorenog plamena, ili bacanja opuška cigarete“, govori Maja Brozičević, glasnogovornica PU Ličko-senjske. Je li požar podmetnut, utvrdit će daljnja istraga.

A protiv piromanije policija se diljem Hrvatske bori godinama. U posljednje dvije i pol godine najviše piromana uhvaćeno je na području Šibensko-kninske županije, njih čak 35. U Zadarskoj županiji policija je zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine procesuirala četiri osobe, dok je u Ličko-senjskoj županiji u istom razdoblju policija uhitila jednog piromana. Protiv piromanije boriti se ne mogu u novaljskoj gradskoj upravi. Iako su radom hitnih službi zadovoljni, poslije dramatičnog požara, popisuju greške. I zbrajaju troškove.

„Samo na jučerašnjem danu utrošeno je toliko resursa... Ljudskih, tehničkih, prostornih, uzmimo samo nalete kanadera, uzmimo dolazak vatrogasaca iz Gospića, Brinja, Senja, Otočca, Zadra, i ostalih mjesta, to košta“, kaže Ivica Supić, načelnik Civilnog stožera grada Novalje.

Primjerice, samo jedan sat leta kanadera, građani plate stotinjak tisuća kuna! A njih se zove kad na kopnu zagusti. Tako je bilo i na Zrću. U cik zore, uz pomoć tri kanadera, požar je stavljen pod nadzor.

Ante Vranjić: "Požar na Zrću izgledao je kaotično"

Piloti kažu da su uvijek spremni, da su spremni čitave godine, naročito za vrijeme protupožarne sezone koja je ove godine počela 17. lipnja. Ante Vranjić, kopilot kanadara kaže da su ove sezone gasili osam požara. U zraku su proveli oko 50 sati i izbacili oko 1600 tona vode. Još su pod dojmovima nakon požara na Zrću.

„Izgledalo je kaotično. Vatrena linija je bila dugačka oko 800 metara, a problem je bio što je već krenula prelaziti cestu prema mjestu, prema Novalji. Uvjeti za rad su bili dosta zahtjevni jer smo imali prepreke, visoki repetitor i jedan dalekovod. Tu je i sama bura koja nam otežava rad na požaru. I goriva materija je borova šuma koja je inače poznata dae teže gasi. Na vrijeme smo izašli i pravilnom taktikom uspjeli smo ga završiti sa dva sata koristeći tri kanadera. Izbacili smo oko 480 tona vode“, objasnio je Vranjić.
On sam u zraku u takvim situacijama provede sedam sati, odnosno dva izlaza po 3,5 sata.

Usporedio je ovu sezonu sa nezapamćenom, 2017.

"Ta 2017. nam je bila najgora sezona. Obilježio ju je požar u Splitu. I niz drugih požara, ali taj u Splitu nam je bio neprihvatlji jer smo se osjećali nemoćno“, zaključio je Vranjić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene