Duga je noć pred vatrogascima na Pelješcu. Još uvijek pokušavaju obuzdati požar koji je danas buknuo.


"Vatrogasci su visoko u brdima i gase rubove požara i tako će se cijelu noć raditi. Vremenski uvjeti su povoljni pa se nadamo da ćemo tijekom noći napraviti dobar dio posla", kazao je za DNEVNIK.hr predsjednik DVD-a Orebić Kristian Kapiteli.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nema mira za vatrogasce: Izbili novi požari blizu Šibenika i kod Zadra, nagorjela jedna kuća Kanader Jak vjetar, nepristupačan teren, kanaderi prizemljeni: Velika bitka s požarom kod Knina

Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije kazao je: "Sad je situacija na terenu dosta bolja nego u popodnevnim satima, ali ne možemo reći ni blizu da je požar ugašen. Zbog veličine terena 90 vatrogasaca će ostati cijelu noć. Nema povlačenja. Čeka nas duga noć, ali ja se nadam da ćemo uspjeti zaustaviti širenje. Ujutro ćemo napraviti smjenu s drugim snagama".

Buknuo oko podneva

Podsjetimo, požar na Pelješcu buknuo je negdje oko podneva kod Kućišta. Na teren je izašlo pedesetak vatrogasaca DVD-a Viganj i Orebić. Vatra se zbog jakog vjetra širila, no vatrogasci su je stavili pod nadzor.

Nešto malo kasnije buknulo je na drugom mjestu. "Gorjelo je blizu kuća, no sada gori visoko u brdu. Nepristupačno je, nemamo cestu. Stambeni objekti trenutačno nisu ugroženi, no bili smo prisiljeni pozvati kanadere", rekao je Kapiteli.

"Ima vjetra, nije snažan, no bojimo se promjene njegova smjera tijekom poslijepodneva. Zbog toga smo uz ova dva kanadera koji su na terenu pozvali i treći", dodao je Kapiteli.

"Požar koji je izbio poviše Kućišta, on se trenutačno širi prema vrhu sv. Ilija. Ja se nadam da ćemo ga zaustaviti na vrijeme. 90 vatroogasaca je na terenu, u pomoć je došao treći kanader. Sigurno nas čeka dug dan i duga noć, ali se nadajmo da ćemo uspjeti", rekao je Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije.

Kanaderi angažirani u gašenju požara

Tri protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u utorak u akciju gašenja požara na području Orebića na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovo je drugi angažman zračnih protupožarnih snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je počela 15. lipnja.

Hrvatska vojska je i ove godine za vrijeme trajanja glavnog napora Protupožarne sezone (15. lipnja - 30. rujna) ustrojila Protupožarne namjenski organizirane snage koje čine sve sastavnice Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju