Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović i Tadić složni

'Povrat kulturnog blaga najbolji dokaz dobrih namjera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić u četvrtak su u manastiru Krupi podno Velebita, otvarajući obnovljenu riznicu tog manastira u kojoj se nalazi i 26 ikona koje je Srbija vratila ove godine, poručili da povrat toga kulturnog blaga najbolje govori o dobrim namjerama i spremnosti na suživot.

'Primjer ovog kulturnog blaga koje je za vrijeme rata otišlo iz Hrvatske najbolje govori o dobrim namjerama i o tome da su ovaj kraj, a i Hrvatska, spremni na suživot, da i Hrvati i Srbi, i pravoslavci i katolici, poštuju jedni druge' rekao je Ivo Josipović novinarima koji su pratili posjet manastiru.

Pročitajte i ovo Informer: Kreću sezonska sniženja - 3 Najlošiji u EU prema informiranosti Za blagdane su znakovi sniženja posvuda, no jesu li legalni? Građani o svojim pravima znaju malo ili ništa: "Nema danas nikakvih prava, samo novac" Aerodrom, ilustracija Promet pao 90 posto Zakon kojemu se vesele građani putničke agencije tjera u kut: "Mi smo to uplatili partnerima u raznim dijelovima svijeta..."

Hrvatski predsjednik kazao je kako mu je velika čast biti u drevnom manastiru koji stoljećima svjedoči o prisutnosti pravoslavlja i srpskog naroda u Hrvatskoj, napomenuvši kako je manastir u brojnim ratovima bio uništavan pa potom obnovljen. Tako je, bilo i za ovog rata, ali su dragocjene ikone ipak sačuvane, napomenuo je Josipović.

'To kulturno blago vraćeno je ovamo gdje pripada u manastir u kojem će svećenstvo o njemu najbolje voditi brigu' rekao je hrvatski predsjednik. Srbijanski predsjednik Boris Tadić ustvrdio je kako je pitanje identiteta važno jer 'identitet građanina, pojedinca, koji je nositelj suvereniteta, temelj je svakog demokratskog društva'.

'U tom kontekstu je povrat kulturnog blaga i vođenje računa o vjerskom identitetu, položaju institucija koje jamče taj identitet, poštovanje Srba i Hrvata, i katoličke i pravoslavne crkve i poštivanje svih elemenata identiteta važna pretpostavka demokracije u razvoju naših zemalja i društava uopće' rekao je Tadić, dodavši kako i Josipović i on tom pitanju pridaju iznimnu pozornost jer ga smatraju temeljem civilizacije kojoj pripadamo.

'Na takvim temeljima možemo graditi drukčije odnose između naših zemalja i naroda koji će biti bitno bolji nego što su bili 90-ih godina prošlog stoljeća' napomenuo je Tadić. Srbijanski predsjednik dodao je kako su u riznici manastira vidjeli mnoga umjetnička djela koja su posljednjih godina vraćena iz Srbije hrvatskoj državi i srpskoj pravoslavnoj crkvi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene