Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječavanje urbanocida

Povjerenstvo za lijepo pazi na 'bujnu maštu' arhitekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trosobni stan od 39 četvornih metara, šesterokatnica u ulici obiteljskih kuća, Zgrada bez prozora, samo su neki od primjera građevinskog urbanocida u Hrvatskoj je na pretek. No, bujnoj mašti arhitekata i jakom građevinskom lobiju na put je stao novi zakon o prostornom uređenju.

Po uzoru na neke svjetske gradove i hrvatske će projekte 'češljati' takozvana 'estetska policija' - povjerenstvo bez čije se suglasnosti više neće moći graditi sve i svašta, gdje i kako komu padne na pamet. No, da je Hrvatska malo zakasnila s donošenjem zakona, uvjerit će vas izgled nekih osječkih ulica. Urbanističkom kaosu i gradnji bez ikakvog reda, došao je kraj prije godinu i pol dana. Hrvatska je tada primijenila novi Zakon o prostornom uređenju.

Pročitajte i ovo Dio fasade pao na ženu - 1 Tko je kriv? U Zagrebu nema mira: Odlomio se dio fasade i pao na 72-godišnju ženu Uništene zgrade u Hatayu Počelo je Više od stotinu naloga za uhićenje zbog sramotno loše gradnje u Turskoj, je li na kocki i Erdoganova budućnost?

Za razliku od Osijeka, o izgledu Beča brinu najbolji građevinski arhitekti, Slovenija ima takozvanu estetsku policiju, koju je Hrvatska, eto, tek uvela nedavno. No, i to je dovoljno da se urbanocidi slični navedenima, spriječe u budućnosti. 'Povjerenstvo sprječava devastaciju gradskog prostora, a to je devastacija, koja zagađuje onoliko koliko traje i sama zgrada, a to je i do 300 godina!' rekla nam je Danijela Lovoković, zamjenica osječkog gradonačelnika.

Bez suglasnosti povjerenstva, više nema gradnje, a kriterija je puno. 'Nas zovu Povjerenstvo za lijepo, ali mi ne gledamo samo fasadu, zgrada mora biti i funkcionalna, konstrukcijski stabilna o zadovoljavajućeg oblika', objasnila nam je Željka Jurković, predsjednica Povjerenstva. Za postojeće stanje više nema pomoći. No, otkako projekte češlja estetska policija i oni su sve bolji i bolji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene