Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trosobni stan od 39 četvornih metara, šesterokatnica u ulici obiteljskih kuća, Zgrada bez prozora, samo su neki od primjera građevinskog urbanocida u Hrvatskoj je na pretek. No, bujnoj mašti arhitekata i jakom građevinskom lobiju na put je stao novi zakon o prostornom uređenju.


Po uzoru na neke svjetske gradove i hrvatske će projekte 'češljati' takozvana 'estetska policija' - povjerenstvo bez čije se suglasnosti više neće moći graditi sve i svašta, gdje i kako komu padne na pamet. No, da je Hrvatska malo zakasnila s donošenjem zakona, uvjerit će vas izgled nekih osječkih ulica. Urbanističkom kaosu i gradnji bez ikakvog reda, došao je kraj prije godinu i pol dana. Hrvatska je tada primijenila novi Zakon o prostornom uređenju.

Vezani članci Ružne kuće Njihove su kuće toliko ružne da su postale hit na internetu, provjerite zašto Građevinska inspekcija Građevinski inspektori nagledaju se pravih horora na terenu, kako ove kuće još uvijek stoje?

Za razliku od Osijeka, o izgledu Beča brinu najbolji građevinski arhitekti, Slovenija ima takozvanu estetsku policiju, koju je Hrvatska, eto, tek uvela nedavno. No, i to je dovoljno da se urbanocidi slični navedenima, spriječe u budućnosti. 'Povjerenstvo sprječava devastaciju gradskog prostora, a to je devastacija, koja zagađuje onoliko koliko traje i sama zgrada, a to je i do 300 godina!' rekla nam je Danijela Lovoković, zamjenica osječkog gradonačelnika.

Bez suglasnosti povjerenstva, više nema gradnje, a kriterija je puno. 'Nas zovu Povjerenstvo za lijepo, ali mi ne gledamo samo fasadu, zgrada mora biti i funkcionalna, konstrukcijski stabilna o zadovoljavajućeg oblika', objasnila nam je Željka Jurković, predsjednica Povjerenstva. Za postojeće stanje više nema pomoći. No, otkako projekte češlja estetska policija i oni su sve bolji i bolji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju