Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvješće HNB-a

Povećane obveze: Evo kolika je imovina hrvatskih građana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Financijska imovina hrvatskih kućanstava u 2022. porasla je za 2,1 milijardu eura.

Na kraju četvrtog tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je neznatno iznad 81 milijarde eura što je 0,1 % više nego na kraju prethodnog tromjesečja, dok je u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava ipak porasla za 2,1 milijardu eura, navodi se u novom Statističkom priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za četvrto tromjesečje 2022.

U strukturi financijske imovine, udio gotovine i depozita koji i dalje čine najznačajniji oblik financijske imovine kućanstava, pao je s 50,4 % na 49,7 % u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na treće tromjesečje.

Financijske obveze kućanstava zadržale su se neznatno iznad 22 milijarde eura što je na tromjesečnoj razini rezultiralo zadržavanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na nešto manje od 59 milijardi eura.

Evo detalja izvješća. 

Na kraju četvrtog tromjesečja 2022. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 395 mlrd. EUR, što je povećanje od 7,3 mlrd. EUR u tom tromjesečju i povećanje od 25,0 mlrd. EUR u razdoblju od godine dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 413 mlrd. EUR, a povećale su se za 8,6 mlrd. EUR u tromjesečju odnosno 22,8 mlrd. EUR u razdoblju od godine dana.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju četvrtog tromjesečja 2022. iznosila je 586 % godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 11,1 postotnog boda u tom tromjesečju i smanjenje od 49,6 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 10,1 postotni bod u tromjesečju i za 57,4 postotna boda u godinu dana, te su na kraju četvrtog tromjesečja 2022. dosegnule razinu od 612 % godišnjeg BDP-a.

Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na evidentan rast tromjesečnog BDP-a.

Na kraju četvrtog tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 81 mlrd. eura ili 0,1 % više nego na kraju prethodnog tromjesečja, odnosno u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla je za 2,1 mlrd. eura ili 2,6 % u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine.

Financijske obveze kućanstava povećale su se na 22 mlrd. eura, što je porast od 0,6 % u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, odnosno u razdoblju od godine dana financijske obveze kućanstava povećale su se za 1,1 mlrd. eura ili 5,4 % u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine.

Pročitajte i ovo Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati"

Ta kretanja rezultirala su neznatnim smanjenjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 59 mlrd. eura ili 0,1 % manje nego na kraju prethodnog tromjesečja (odnosno 0,9 mlrd. eura ili 1,6 % više u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine), te je tako netovrijednost ovog sektora, koja je pokazivala trend ubrzanog rasta od drugog tromjesečja 2020., u 2022. godini stagnirala.

Na kraju četvrtog tromjesečja 2022. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila je 114 mlrd. eura, tj. 0,8 % više nego na kraju prethodnog tromjesečja.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić podrška tržišta rada Guverner HNB-a upozorio: "I plaće postaju generator inflacije, borba još nije gotova"

Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 167 mlrd. eura, što je rast od 0,7% u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Rezultat takvih kretanja bilo je smanjenje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na –53 mlrd. eura , što je za 0,4 % manje nego na kraju prethodnog tromjesečja, priopćio je HNB. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene