Obavijesti Video Pretražite Navigacija
308 tona hrane

Umjesto bacanja, iskoristite višak blagdanske hrane: „Previše je beskućnika, previše je gladnih“

Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr)
Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bacanje blagdanske hrane (Foto: Dnevnik.hr) Bacanje blagdanske hrane (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrana nakon Božićne gozbe (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Svaki dan u Hrvatskoj se baci više od tisuću tona hrane. A bacanje je posebno izraženo u vrijeme Božića i Nove godine, kada se na stolovima nađe više hrane nego što se može pojesti.

Hrvatska agencija za hranu zbog toga je objavila smjernice, a što učiniti s viškom hrane znaju i iskusne domaćice.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Mario Banožić DRUŠTVO TOLERANCIJE Dijalog, razumijevanje, zajedništvo, posvećenost domovini... ključne su poruke božićnih čestitki šefa Sabora i drugih čelnika Slika nije dostupna BLAGDAN TOLERANCIJE Pogledajte Milanovićevu čestitku za Božić: "Vidimo kako u društvu nedostaje sluha za nijanse...''

Ostatke Božićne gozbe ne moramo bacati. Kristina Jurić iz Osjeka je ove godine spremila mnogo toga; bakalar, sarmu, janjetinu, prasetinu i razne vrste salata. Mnogo joj je hrane ostalo no kod nje nema bacanja.

Svaki višak pretvoriti će u novu namirnicu. „Ako vam je ostalo prasetine - možete je slobodno narezati na manje komadiće ili samljeti, dodati ostatke pire krumpira, začinsko bilje i popržiti na maslinovom ili suncokretovom ulju“ jedno je od rješenja koje je rekla Jurić.

Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Hrana nakon Božićne gozbe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Unatoč tome 53 posto hrvatskih kućanstava će baciti višak hrane. Na jedno od jednostavnih koraka koje možemo odraditi prije blagdana upozorla je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Darja Sokolić. „Glavne preporuke za smanjenje bacanja hrane kod kuće je planiranje kupovine i nekakve porcije koje su prilagođene onome što ćemo konzumirati“ kaže Sokolić.

Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Agencija za hranu savjetuje i sortiranje namirnica, zamrzavanje hrane koja se neće odmah pojesti, njezino označavanje i iskorištavanje ostataka. „Kada govorimo o sigurnosti hrane jako je važno da ta hrana ne stoji više od 2 sata na stolu. Važno je tu hranu uskladištiti, pohraniti u hladnjak i ako nije konzumirana u roku 24 sata, bilo bi dobro zamrznuti je“ objasnila je Sokolić.

Osječanka Kristina se slaže. „Hrana se ne treba bacati, previše je beskućnika, previše je gladnih“ istaknula je Jurić.

  Smjernice Hrvatske agencije za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Bacanje blagdanske hrane (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska tek razvija sustav doniranja i još uvijek zaostaje za razvijenim europskim zemljama. Čak i drugima poput Italije, o kojoj nam je više rekla zastupnica u Europskom Parlamentu Biljana Borzan. „U Italiji su Banke hrane koje je preuzimaju. U nekim državama je izuzetno dobro razvijena volonterska mreža. Kroz različite aplikacije na mobitelu vi možete saznati ako imate višak hrane što konkretno možete s njom“ rekla je Borzan.

 U Hrvatskoj je još uvijek hranu jednostavnije bacati pa će se među 380 tisuća tona, koliko na godinu završi u smeću, naći i tone blagdanske hrane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene