Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Država će podići iznos jamčenih depozita građana sa sadašnjih 100 tisuća kuna na 400 tisuća kuna, prijedlog je amandmana što ga je Vlada danas uputila na izmjene Zakona o osiguranju depozita koje su već u saborskoj proceduri.


Saboru se predlaže da preksutra, u srijedu, u nastavku sjednice raspravi, i po mogućnosti prihvati, predložene amandmane kako bi i odredba o povećanju osiguranih štednih uloga građana stupila na snagu odmah po objavi u Narodnim novinama.

Vezani članci Euro, ilustracija Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta Slika nije dostupna Britanska oklada hrvatska je stvarnost

Kako bi smanjila troškovno opterećenje banaka zbog povećanja osnovice za obračun premije za osiguranje depozita, Vlada je predložila smanjenje premijske stope s 0,5 na 0,4 posto godišnje.

Vlada od Sabora traži i da joj omogući da, bude li potrebe u slučaju poremećaja, visinu osiguranih depozita digne svojom uredbom kako bi se moglo reagirati što brže.

I premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker s današnje su sjednice Vlade ponovili kako je hrvatski bankarski sustav stabilan.

Svaka štednja je depozit i štednja u različitim bankama se ne zbraja

'I Vlada kroz fiskalnu politiku i HNB kroz monetarnu politiku stvorili su preduvjete da država može reagirati na svaku krizu', poručio je Sanader, napominjući da je danas održao konzultativni sastanak s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim i da je to njihov zajednički zaključak.

Ovo je još jedna poruka građanima da Hrvatska ima stabilan bankarski sustav, te da Vlada itekako osjeća što se psihološki događa, ističe i ministar Šuker, podsjećajući da je Hrvatska imala tri velike bankarske krize, te da je svjesna i tog psihološkog efekta.

Iznosi i podatke da je sa sadašnjim iznosom osiguranih depozita od 100 tisuća kuna obuhvaćeno 54,6 posto depozita svih građana, a s povećanim iznosom osigurane štednje do 400 tisuća kuna bit će obuhvaćeno više od 90 posto depozita.

Ministar financija ponovio je i da je Vlada još ranije u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o osiguranju depozita s prijedlogom da se iznos sa 100 tisuća kuna podigne na 160 tisuća kuna, odnosno više od 20 tisuća eura, kako je to bilo regulirano i u EU, ali i da s povećanjem iznosa na 400 tisuća kuna, ili više od 50 tisuća eura, i Hrvatska slijedi europske zemlje.

Podsjetio je, naime, da je s obzirom na globalnu financijsku krizu na prošlotjednom sastanku u Luksemburgu predloženo da se iznos osiguranih depozita podigne na 100 tisuća eura, međutim, siromašnijim zemljama to nije odgovaralo te je postignut načelni sporazum da to bude od 50 tisuća do 100 tisuća eura.

Osiguranje depozita odnosi se na štednju građana u bankama, štednim bankama i stambenim štedionicama, a osigurava se iznos do 400 tisuća kuna u svakoj banci. Svaka štednja je depozit i štednja u različitim bankama se ne zbraja, napominje Šuker.

Premijer Sanader i s današnje je sjednice Vlade apelirao na ministre da budu štedljivi pri izradi prijedloga proračuna za iduću godinu. Neke stvari koje smo planirali treba odgoditi za bolje vrijeme, jer i država mora pokazati kako zna kontrolirati potrošnju, kazao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju