Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov balistički nalaz

Suđenje Dužnoviću: Nije jasno kako je stradao policajac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Kazimiru Dužnoviću optuženom za pljačku sesvetske banke svjedočio je medicinski vještak.

Na suđenju Kazimiru Dužnoviću, optuženom za krvavu pljačku sesvetske banke u kojoj je ubijen jedan, a ranjena četvorica policajaca, svjedočio je Josip Škavić, medicinski vještak. U sudnici je komentirao medicinsko i balističko vještačenje kako bi se ustanovilo na koji je točno način stradao policajac Ivan Grbavac. Naime, prema zapisniku obdukcije mladi je policajac imao ulaznu ranu na leđima, a izlaznu na glavi. Škavić je rekao kako je on po nalazu obdukcije napravio svoj nalaz. No, rekao je kako je prema balističkom nalazu situacija obratna, odnosno on pokazuje da je policajac imao ulaznu ranu na glavi, a izlaznu u leđima. 'Rana na leđima okruglastog je oblika i nagnječenih rubova, što je tipično za ulaznu ranu, dok je čeona tjemena rana opisana kao rana zvjezdolikog oblika bez nagnječenih rubova za razliku od onih kakvi se očekuju kod ulazne rane', rekao je Škavić te dodao kako ne može utvrditi u kojem su položaju bili ubijeni policajac i osoba koja je pucala na njega, no, dodao je, može se zaključiti da se u svim varijantama pucanja usta cijevi oružja nalaze iza leđa žrtve. 'Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica u takvim slučajevima uobičajeno je kombinirano balističko i sudsko medicinsko vještačenje', rekao je na upit suca te dodao kako se inače balistički nalazi smatraju relevantnijim od medicinskih.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Osnovna škola Vladislav Ribnikar Pronađen nož kod učenika u školi u kojoj je dječak ubojica napravio masakr: "Djeca su dovoljno traumatizirana" Slika nije dostupna Suđenje za krvavu pljačku Policajac Grbavac možda stradao od prijateljske vatre?

>> Krvnik iz Sesveta: Ničega se ne sjećam i kajem se

>> Policajac Grbavac možda stradao od prijateljske vatre?

Takovo vještačenje na početku suđenja zatražio je Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik kako bi se razjasnilo na koji je način ubijen policajac jer je prema snimkama u vrijeme pucanja Dužnović bio sučelice okrenut prema policajcu koji je ulaznu ranu zadobio s leđa. Nakon tog mediji su objavili da je policajac možda ubijen u prijateljskoj vatri. Očekuje se da će predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vinja o tom i ostalim dokaznim prijedlozima odlučiti sutra kad će biti prikazana i snimka s nadzornih kamera u vrijeme pljačke Raiffeisen banke u Sesvetama, koja bi trebala rasvijetliti od čijeg je metka stradao policajac. Po pisanju nekih medija, ta snimka otvara mogućnost da je policajac u jednome trenutku, kada je bio zasut mecima iz Dužnovićeva kalašnjikova, Dužnoviću okrenuo leđa, pokušavajući se skloniti s putanje smrtonosnog rafala.

Zaposlenica banke u kojoj se odigrala pljačka, Ana Marija Andričić, bila je vidno uzrujana tijekom svjedočenja. Opisujući što se zbilo tog kobnog dana, zaposlenica banke briznula je u plač.

Dužnović je, prema optužnici, 5. svibnja oko 18 sati maskiran i uz prijetnju automatskom puškom iz banke otuđio veći iznos novca, a potom zapucao na policajce koji su došli na intervenciju. Rafali koje je ispalio usmrtili su jednoga, a teško ranili četvoricu policajaca i pogodili automobil ispred banke u kojem su bile dvije osobe. U policijskim evidencijama Dužnović je i prije zločina u Sesvetama bio upisan kao višestruki razbojnik, a posljednji je zločin počinio na uvjetnoj slobodi. (Mi.Dr./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene