Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjesničarka Danka Damjanović objasnila je kako se radi o djelu Glava muškarca, odnosno Picassovom autoportetu koji je nastao 1964. godine.


Umjetnička slika slavnoga Pabla Picassa koja je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u mjestu Kozarskoj Dubici na sjeveru BiH, original je koji je poznati slikar načinio 1964. godine, objavio je u utorak Press Republike Srpske.

Vezani članci Esada Okić (Foto: Instagram) Preminula nekoliko sati nakon zadnje objave: Poznat uzrok smrti bosanske influencerice Esade Okić Dejan Lovren (Foto: Instagram) Lovren se javio iz rodnog kraja s korisnom porukom za sve koji "visoko lete": "Nikad ne zaboravi odakle dolaziš"

Pozivajući se na navode povjesničarke umjetnosti Danke Damjanović koja je na zahtjev Narodne bibiloteke načinila ekspertizu, radi se o Picassovu originalu kojega je on darovao narodnom heroju iz bivše Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, a koji je svoju bogatu ostavštinu darovao vlastima u Kozarskoj Dubici. Vlasti u ovome gradu slučajno su u siječnju otkrili da se radi o vrijednome djelu.

Bosanska Dubica krije nepoznatu Picassovu grafiku?

"Radi se o djelu koje spada u 'nultu' kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela", objasnila je povjesničarka Damjanović.

Glava muškarca Picassov je autoportret

Ona je kazala kako se radi o djelu Glava muškarca odnosno Picassovu autoportretu. Povjesničarka umjetnosti je navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. svibnja 1964. godine.

Tada je, po njezinim tvrdnjama ,slavni slikar, koji je i sam bio član komunističke partije za predstavnike svih izaslanstava napravio po jedan svoj autoportret. Upravo je izaslanstvo Jugoslavije na tome zasjedanju predvodio narodni heroj Boško Šiljegović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook