Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i njegovih suoptuženika za namještanje poslova u vezi s nabavom opreme za zbrinjavanje otpada.

Galerija


Riječ je o optužnici podignutoj još krajem 2015., koja je u međuvremenu bila vraćena Uskoku na doradu, a u više se navrata našla i na Vrhovnom sudu jer je obrana, među ostalim, neuspješno tražila izdvajanje dokaza i tvrdila da je optužnicu potpisala neovlaštena tužiteljica.

Vezani članci Slika nije dostupna Bandić u Remetincu! Pripuz će biti pušten kad uplati jamčevinu Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO Pripuz ponudio 7 milijuna 750 tisuća kuna jamčevine, Bandić sucu rekao: 'Pustite ljude da rade, mene zatvorite'

Uz Benka, optužnicom je obuhvaćen direktor tvrtke Gradatin Tomislav Jukić te nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Najteže nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje je natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Također, Benko je optužen da je nakon dogovora s Jukićem, bez opravdana razloga, predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo. No, nakon što je javni natječaj poništen Benko je od Jukića zatražio popravak potpuno drugog vozila za što je, po tvrdnjama tužiteljstva, potrošeno čak 185 tisuća kuna bez PDV-a.

Benko je na Jukićevo traženje 2014. navodno "autoritetom svog položaja" osigurao i da Gradatin na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Uskok sumnja da je nakon što je utvrdio da Gradatinova ponuda nije najpovoljnija od Markusa zatražio da "poduzme nužne radnje" kako bi posao dobila Jukićeva tvrtka, koja je naknadno izmijenila ponudu pa je u travnju 2014. s Gradatinom sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad ''težak'' više od četiri milijuna kuna, također bez PDV-a.

Iako se u istrazi sumnjalo da je Benko primao mito i za zapošljavanje u Čistoći, to nije spomenuto u optužnici. Benko je još su u "prvoj rundi" slučaja Agram u listopadu 2014. završio u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je, poput ostalih, pušten na slobodu i smijenjen s dužnosti u Holdingu. (Hina)