Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjedočanstvo koje slijedi vrlo je potresno i teško je pročitati ga, a zadržati suze. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora u Zagrebu je predstavilo ispovijesti žena silovanih u ratu.


Među njima je i ono 43-godišnje Vukovarke Snježane Maljak.
'Onda je rekao da se skinem. Ja sam ga molila da to ne radi. Rekao je ili će on ili 10 drugih, da će me nakon toga ubiti', u suzama je ispričala Snježana. I 20 godina kasnije kroz suze opisuje kako je prvi puta silovana u okupiranom Vukovaru. U zatočeništvu je provela 3 mjeseca.

Vezani članci Policija u Njemačkoj, ilustracija Srbin (30) osuđen za sedmerostruko silovanje u Njemačkoj: Njegova najmlađa žrtva imala je 14 godina Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin"

'Teško je kad dolazi svaki dan i odvodi', dodala je Snježana. Sloboda za nju ne znači i kraj njezinih trauma. 'Pet godina je tebalo da kažem svojoj psihijatrici što se dogodilo, samo u prvom dijelu do pada, a ono poslje pada nisam mogla nikom reći. Za sve koji me poznaju tu sam četnička kurva. To je slaba riječ što su od mene radili Srbi i što su mi poslje napravili Hrvati svojim nepovjerenjem', potresno je ispričala.

Snježana je kazneno prijavila dva silovatelja. Obojica su još uvijek na slobodi. 'Slobodo se šeće preko granice i sve. Mada je on, bez obzira na moj predmet, prijavljen i za druge slučajeve. Ovaj prvi silovatelj je osuđen na 3 i pol godine. Izdana je međunarodna tjeralica za njim. On je na teritoriju Srbije', rekla je Snježana.

Silovanje je ratni zločin o kojem se u Hrvatskoj šuti. 'Govorimo o žrtvama, govorimo o zločincima, šeću se, ali nema žrtava. Grobovi ne mogu govoriti. Ali nas ima jako puno koje smo žive', kaže Snježana.

Silovane žene udružile su se i odlučile zauvijek prekinuti zavjet šutnje. Samo na taj način silovatelji mogu biti kažnjeni, a one mogu vratiti izgubljene živote. 'Meni je najžalosnije što ja prvih tih godina nisam mogla, tek sam možda majka kava želim biti ovoj malenoj curici koja ima 2 godine i koja me ispunjava', dodala je. Snježana ima četero djece. Obitelj ju podržava u njezinoj borbi.