Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Potres jačine 3,7 po Richteru zatresao je u 22:35 područje Imotskog.


Iako je prema prvim podacima epicentar potresa bio svega tri kilometra sjeverozapadno od Imotskog, seizmolozi su naknadno ustanovili da je on zapravo bio u susjednoj Bosni i Hercegovini, na području između Čitluka i Posušja.

Vezani članci Petrinja - 2 U Petrinju stiglo osam šlepera građevinskog materijala iz BiH: "Ova donacija pomoći će da se obnove deseci kuća" Tomo Medved Medved: "Do lokalnih izbora pripremit ćemo privremena glasačka mjesta za potresom pogođeno područje"

U međuvremenu su umanjili i njegovu jačinu, pa je nakon prve informacije da je riječ o jačini od 4,3 po Richteru, najprije ispravljeno na 4,2, da bi nešto iza 23 sata objavili kako je jačina potresa iznosila 3,7 po Richteru. 

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske u subotu ujutro doznajemo kako nema dojava o nastaloj materijalnoj šteti nakon potresa.

"Danas 7. rujna 2018. g. u 22 sati i 35 minuta zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske jak potres s epicentrom u BiH, Između Čitluka i Posušja. Za sada je poznato da se potres u Hrvatskoj osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda potresa iznosila je M=3,7 prema Richteru. Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom V stupnja Mercalli Cancani Siebergove ljestvice", objavila je Seizmološka služba geofizičkog odsjeka PMF-a.

"Bome nas je dobro zatreslo", rekla nam je jedna čitateljica koja je u vrijeme potresa bila u kući oko 17 kilometara udaljenoj od Imotskog. 

Prema njenim riječima potres je trajao nekoliko sekundi. "Nije se čuo udarac, samo je treslo par sekundi. Dugo nisam osjetila tako jak potres", kaže naša čitateljica, dodajući da se u kući zatresao namještaj.

Potres se osjetio u mnogim dalmatinskim mjestima, no zasad nema izvješća o eventualnim štetama. Potvrdili su nam to i u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. "Zasad nismo imali niti jednu dojavu o eventualnim štetama. Osjetio se u Sinju, Omišu, na Hvaru...", doznajemo u splitskom DUZS-u.

Iz Splita im nije stigla niti jedna dojava o potresu, a nisu ga osjetili ni u splitskoj policiji koju smo također kontaktirali.

Ovaj se potres osjetio i u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Mostaru i Grudama.