Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveni detalji ponude

Nakon Jadrana, potraga za naftom i plinom u Lici: "To bi bilo odlično, ali..."

Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Karta ponude za istraživanje nafte i plina (Foto: Dnevnik.hr) Karta ponude za istraživanje nafte i plina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Naftna bušotina u Lici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Agencija za ugljikovodike objavila je detalje o zaprimljenoj ponudi za istraživanje nafte i plina u Lici. Zaprimljena je ponuda za istraživanje u tri županije koje bi od toga mogle imati financijsku korist. U saboru je potvrđena informacija, koju je neslužbeno objavio i Dnevnik Nove TV, kako je riječ o ponudi iza koje stoji INA.

Iz Agencije za ugljikovodike otkrivaju detalje zaprimljene ponude za istraživanje nafte i plina. Radi se o istražnom prostoru D-14 koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku.

"To bi bilo dobro i odlično. Ako se što slučajno nađe, bilo bi dobro za cijelu Liku, ne samo za nas", kaže Ante Rozić iz Kompolja.

Ličanima ne bi smetalo da im nafta omogući otvaranje novih radnih mjesta. Među odabranim općinama je i Saborsko.

"Naravno da je to vrlo ozbiljno uz sve ostalo što bi se gospodarstvu desilo, ali opet pazeći na blizinu nacionalnog parka Plitvička jezera, i da će se općina Saborsko kao i općina Rakovica turistički razvijaju", kaže Marko Bićanić, načelnik općine Saborsko.

Državni tajnik otkrio je u Saboru kako iza projekta istraživanja stoji INA.

"Na blok Lika INA se samo javila, a po zakonu se ne može ni jedan park prirode staviti u istražno područje", ističe Ivo Milatić, državni tajnik MZOE.

Ako Vlada prihvati ponudu, lički kraj može očekivati puno koristi. Naknadu za istraživanje u iznosu od 400 kuna po kvadratnom kilometru, dobit će sve općine na području Ličko-senjske županije, kao i općine Rakovica i Saborsko u Karlovačkoj županiji te Gračac u Zadarskoj, i to u idućih pet do sedam godina, kažu u Agenciji za ugljikovodike. U slučaju pronalaska ugljikovodika naknada se povećava za čak deset puta.

"Koliko će toga biti i hoće li to vrijediti, ovisi o tome hoće li se išta naći. Istražne radnje obuhvaćaju podzemno snimanje seizmičkim metodama, sad su nove metode 3D skeniranja koje daju relativno dobre podatke o tome što se može naći ako se bude bušilo na određenom mjestu", smatra naftni stručnjak Davor Štern.

Iz Agencije za ugljikovodike poručuju kako su u prvom valu istraživanja u istočnim slavonskim županijama, lokalne općine u tri godine uprihodile više od 17 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene