Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miodrag Dimitrijević, potpukovnik nekadašnje JNA, optužen za ratne zločine u Lovasu 1991. godine pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu potvrdio je u srijedu da su mještani Lovasa bili odvođeni u zatvore u Lovasu koji su bili u nadležnosti civilne vlasti na čelu s prvooptuženim Ljubanom Devetkom.


"Kompletan život regulirala je nova vlast u selu. Od njenog formiranja ja de facto nisam imao nikakva ovlaštenja", izjavio je u svojoj obrani u srijedu poslijepodne petooptuženi Dimitrijević, kojega je 1991. godine JNA postavila za koordinatora za borbena djelovanja u Lovasu, Čakovcima i Opatovcima.

Vezani članci Posječene masline - 1 Lopovi ukrali masline stare i do stotinu godina! Uzimaju ih za ukras, a za sobom osim rupa u zemlji, ostavljaju ogromnu novčanu štetu Ilustracija Stravičan zločin: Namamili trudnicu na lažno darivanje, pa ju ubili ciglom i izvadili bebu iz utrobe

Dimitrijević je kazao da su nakon osvajanja Lovasa 10. listopada 1991. godine počele krađe, pljačke, uhićenja civila i njihovo odvođenje u "prinudne zatvore", u čemu su sudjelovali dobrovoljci i pripadnici Teritorijalne obrane Lovasa, na čijem je čelu bio trećeoptuženi Milan Radojčić i lokalna policija pod vodstvom drugooptuženog Milana Devčića. I Radojčić i Devčić su u prethodnom iznošenju svoje obrane porekli da su sudjelovali u zločinima.

"Moj zadatak je bio zaštita i smirivanje ljudi u ratnim okolnostima", rekao je u srijedu optuženi Dimitrijević. On je ustvrdio da podaci koje je dobijao na sastancima s predstavnicima vlasti u Lovasu nisu ukazivali na zločine u Lovasu, ali je ipak priznao da je naredio da se stanovništvu izda proglas u kojem je, kako se navodi u optužnici, bilo istaknuto kako je to "zadnje upozorenje građanima" te se prijetilo odmazdom, odnosno evakuacijom i suđenjima na ratnom sudu svim "sumnjivim" i uhvaćenim pripadnicima "ustaških" organizacija i njihovim jatacima.

Dva dana nakon tog proglasa, 17. listopada 1991. godine, prema optužnici, Dimitrijević je naredio čitanje objave u kojoj je naređeno okupljanje svih muškaraca u Lovasu, starih između 18 i 65 godina "radi isljeđivanja", nakon čega su oni idućega dana odvedeni kao "živi štit" u minsko polje, pri čemu ih je 22 poginulo, dok je 12 bilo teže ili lakše povrijeđeno.

Dimitrijević je priznao da je naredio da se izda proglas, ali je negirao da je u tom proglasu stanovnicima Lovasa bilo prijetnji hrvatskom stanovništvu i zastrašivanja terorom, progonom i uništenjem imovine.

"To nije bila prijetnja, već apel stanovnicima Lovasa za smirivanje situacije u ratnom stanju, da se spriječe nesreće i ekscesi", tvrdio je optuženi u svojoj obrani, dodajući da je u Lovasu bilo puno ekstremista, naoružanih skupina u civilu, pripadnika Zbora narodne garde, kao i "ustaških sastava" oko sela.

Također, negirao je i da je u dogovoru s civilnim vlastima u Lovasu, odnosno optuženim Devetkom, Devčićem i Radojčićem bio na sastanku na kojem je donesena naredba za okupljanje muških stanovnika Lovasa, njihovo mučenje i potom odvođenje u minsko polje.

"Ja sam bio u Tovarniku i ne znam tko je to naredio", tvrdio je Dimitrijević u svojoj obrani.

Za zločin u Lovsu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti, četvorica nekadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Obranu su dosad iznijela sedmorica optuženih i svi su negirali vlastito sudjelovanje u zločinima u Lovasu.

Suđenje se nastavlja 9. lipnja.