Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna unija latinskog notarijata

Potpredsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata u Europskoj uniji u službenom posjetu Hrvatskoj

PR
PR Foto: PR
Potpredsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata u Europskoj uniji Lionel Galliez tijekom vikenda boravi u Zagrebu. Tijekom jučerašnjeg dana susreo se Ivanom Malenicom, ministrom pravosuđa i uprave.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sastao se jučer s Lionelom Galliezom, potpredsjednikom Međunarodne unije latinskog notarijata u Europskoj uniji te su razgovarali o digitalizaciji postupaka u kojima sudjeluju javni bilježnici, uvođenju digitalnih usluga i rješenja, suradnji Ministarstva pravosuđa i uprave i javnobilježničkih udruženja te razmjeni dobre prakse javnih bilježnika. Na sastanku su uz ministra sudjelovale ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Mirela Fučkar te predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Zvijezdana Rauš-Klier. Razgovaralo se o digitalizaciji postupaka u kojima sudjeluju javni bilježnici te uvođenju digitalnih usluga i rješenja, suradnji Ministarstva pravosuđa i uprave i Hrvatske javnobilježničke komore kao javnobilježničkih udruženja te o razmjeni dobre prakse javnih bilježnika.

Galliez je posjetio i hrvatske javne bilježnike i Hrvatsku javnobilježničku komoru u svojstvu potpredsjednika Međunarodne unije latinskog notarijata (UINL) za Europu. Prvog dana posjeta, organiziran je prijem u prostorima Hrvatske javnobilježničke komore. Predsjednica Komore gđa. Zvijezdana Rauš-Klier, zajedno s predsjednicom Povjerenstva za međunarodnu suradnju gđo. Rankicom Benc i članicom Povjerenstva za međunarodnu suradnju gđo. Biserkom Čmrlec Kišić primile su potpredsjednika Gallieza te ga upoznale s aktualnostima javnobilježničke službe u Republici Hrvatskoj.

PR PR Foto: PR

Danas će Galliez sudjelovati na svečanom otvorenju izložbe „Pola stoljeća muzeja na Hušnjakovu“ u Krapini.

Međunarodna unija latinskog notarijata međunarodna je organizacija nacionalnih bilježništva latinskog tipa formalno osnovana 1950 godine u Madridu. Članice UINL-a su 86 nacionalnih notarijata diljem svijeta. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja promiče, koordinira i razvija funkcije i aktivnosti javnih bilježnika u cijelom svijetu. Ona podupire njihov integritet i nezavisnost s ciljem boljeg obavljanja službe prema građanima i društvu u cjelini. Osnovana je 1948. godine od strane 19 država, a danas Unija ima 88 država članica, od kojih je 22 članice EU. Od 19 država članica G20 u Uniju je učlanjeno njih 15. I to je jedan od primjera ekspanzije europskog pravnog sustava. Predsjednica UINl je od 2020. godine Dr. Cristina Noemí Armella, javna bilježnica iz Buenos Airesa, Argentina i ona je prva žena izabrana na tu dužnost. G. Llionel Galliez, javni bilježnik iz Pariza je Potpredsjednik UINL za Europu.

Javno bilježništvo postoji u 120 država u svijetu i time je obuhvaćeno 2/3 svjetske populacije i preko 60% svjetskog BDP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene