Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan ugovor s SAD-om o pomoći za uništenje zastarjelog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Branko Vukelić i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Bradke potpisali su Provedbeni ugovor o financijskoj pomoći SAD-a u iznosu od milijun američkih dolara za uništenje oko 1000 tzv. neperspektivnih, to jest zastarjelih prijenosnih protuzračnih sustava.

Riječ je o lakim protuzrakoplovnim raketama koje vojnik ispaljuje s ramena tipa "strela" sovjetske proizvodnje, koje će Hrvatska u najvećem broju uništiti a dio izvesti putem agencije RH Alan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osuđen je na smrt 1994. Pogubljen lijekom za eutanaziju životinja Slika nije dostupna Na sastanku s Gatesom Jandroković u SAD-u zbog Afganistana

Zahvalivši na donaciji, ministar obrane Branko Vukelić rekao je da će se taj novac osim za uništavanje koristiti i za bolji nadzor i osiguranje gdje se takvo i slično oružje nalazi. Rekao je da će se tehnički detalji uništavanja raketa još dogovoriti i naglasio da će se te rakete uništiti na način na koji se neće zagaditi okoliš.

Veleposlanik Bradke istaknuo je da su takve rakete opasna prijetnja civilnim zrakoplova nađu li se u rukama kriminalaca ili terorista i dodao da je u posljednjih 30 godina takvim protuzračnim sustavima oboreno 28 civilnih zrakoplova širom svijeta. Ključ suzbijanja takvih prijetnji je suradnja među državama, kazao je.

Suradnja Hrvatske i SAD-a u zadnje je vrijeme tješnja nego ikad, rekao je i dodao da je to još jednom potvrđeno prošlog tjedna kada je američki predsjednik Bush uputio američkom Senatu na usvajanje protokol za Pristupanje Republike Hrvatske NATO savezu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene