Vrh Učke (Foto: Goran Kovačić/Pixsell)
Vrh Učke (Foto: Goran Kovačić/Pixsell) Foto: Goran Kova?i?/Pixsell

Direktor tvrtke Žičara Učka Milorad Stanić i predsjednik uprave Dalekovod-projekta Davor Đurđević potpisali su u utorak ugovor o izradi glavnog projekta žičare na Učku s pripadajućom infrastrukturom i geomehaničkim istražnim radovima, vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna.


Prema predviđenome, žičara od Medveje do vrha Vojaka bila bi dugačka gotovo 4700 metara i od polazne do završne postaje najduža u Europi. Imala bi pet stupova i veliki raspon između prvoga i drugog stupa od kilometra i pol, što bi, kako je rečeno, bio iznimno zahtjevan građevinski pothvat.

Vezani članci Skijalište u Austriji, ilustracija Nove mjere za skijaše: Poznato europsko odredište zbog navale pooštrava pravila Uklonjeno reciklažno dvorište nasuprot sljemenske žičare Nakon priloga u Dnevniku Nove TV: Uklonjeno zapušteno reciklažno dvorište nasuprot nove sljemenske žičare

Rok za izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole je 150 dana, pa bi tijekom ljeta žičara mogla imati građevinsku dozvolu i biti spremna za gradnju.

Na potpisivanju ugovora bili su župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i zamjenik načelnika Općine Lovrana Toni Družeta.

Direktor Žičare Učka Milorad Stanić rekao je da je tvrtka Dalekovod na javnom natječaju ispunila sve zahtjeve za izradu glavnog projekta, osobito zato što je projekt tehnički iznimno zahtjevan, te da će žičara sigurno biti novi društveni i turistički proizvod i doživljaj. Smatra da će žičara omogućiti "rebrendiranje Kvarnera" te da može postati brend za cijelu Primorsko-goransku županiju, osobito za četiri liburnijske općine.

Župan Zlatko Komadina rekao je da će se potpisivanjem ugovora za izradu glavnog projekta omogućiti njegovo kandidiranje za fondove Europske unije, a nada se da će se u novom Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija" omogućiti i kandidiranje žičara. Dodao je da županija uvijek podupire projekte koji vrednuju kulturnu i prirodnu baštinu.

Tvrtka Žičara Učka ima 268 udjelničara, među kojima su Primorsko-goranska i Istarska županija, gradovi Opatija, Rijeka, Kastav i Krk te općine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj i Kršan. Udjel u Žičari Učka ima i 36 tvrtaka, od turističkih agencija do hotelijera, te 220 fizičkih osoba. (Hina)