Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezivanje bolnica

Osigurani specijalisti i kreveti: Pacijenti iz Našica više ne moraju dolaziti u Osijek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Osijeku je potpisan ugovor o integraciji osječkog Kliničkog bolničkog centra i našičke Opće. Ovime počinje proces funkcionalnog spajanja hrvatskih bolnica, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić,

Ugovor o funkcionalnoj integraciji osječkog Kliničkog bolničkog centra i našičke Opće bolnice u utorak su, u nazočnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića, u Osijeku potpisali ravnatelji tih dviju bolnica Željko Zubčić i Hrvoje Šimić.

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu

Ministar Kujundžić kazao je kako ovime počinje proces funkcionalnog spajanja hrvatskih bolnica, čiji je cilj podići kvalitetu usluge i sigurnost pacijenata te omogućiti racionalnije upravljanje bolnicama, s manje troškova.

"Osijek je ovime preuzeo veću obvezu pomaganja drugim bolnicama, koje će i dalje funkcionirati kao pravni subjekti. Ovaj projekt omogućit će da pacijenti s našičkog područja ne moraju dolaziti u Osijek, već će osječki KBC slati svoje specijaliste, a našička bolnica će osigurati krevete za produženo liječenje i palijativnu skrb te respiracijske centre", rekao je.

Od novog načina funkcioniranja očekuje da će omogućiti razvoj obiju bolnica te smanjiti broj dežurstava i opreme koja se koristi, ali i tvrdi kako je još rano precizno govoriti o očekivanim uštedama. "To se neće osjetiti brzo, već kroz par godina, kada se vidi da se ne dupliraju operacijski stolovi, rentgenski i holter uređaji", rekao je Kujundžić. Najavio je kako će se u idućih desetak dana ugovori o funkcionalnom integriranju potpisati i za karlovačku i ogulinsku, šibensku i kninsku te vukovarsku i vinkovačku bolnicu.

Ravnatelj KBC-a Zubčić izjavio je kako će funkcionalno spajanje omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu za osiguranike s našičkog područja, čime je formalizirana suradnja dviju bolnica u posljednjih godinu dana, tijekom koje su specijalisti osječkog KBC-a odlazili raditi u našičku Opću bolnicu, a pacijentima iz Našica pružana je i usluga CT dijagnostike, budući da našička bolnica nema CT uređaj.

I ravnatelj našičke bolnice Šimić vjeruje da će povezivanje dviju bolnica omogućiti pružanje kontinuirane i kvalitetne zdravstvene zaštite u Osječko-baranjskoj županiji. "Našička bolnica je u sklopu svog internog odjela otvorila krevete za palijativnu skrb, ali se pokazalo kako to nije dovoljno i da je potrebno proširenje kapaciteta. I nedavno smo od Ministarstva zdravstva dobili dozvolu za osamostaljenje odjela za palijativnu skrb", kazao je Šimić.

Župan Ivan Anušić pozdravio je sve napore koji će omogućiti smanjivanje listi čekanja, bolje funkcioniranje pružanja zdravstvenih usluga te određene financijske uštede.

Ministar Kujundžić i državni tajnik Željko Plazonić posjetit će tijekom dana osječki KBC, a nakon toga i našičku Opću bolnicu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene