Miha ima 29 godina, a njegova strast već pet godina su visoke gurtne.


Od priložene snimke mnogima će se zavrtjeti u glavi. 29- godišnji Miha, mladić koji je na tankoj traci prohodao 1000 metara iznad provalije, samo za naše kamere, zategnutu je traku razvukao u središtu grada, iznad rijeke. Ali, da bismo to snimili, morali smo prijeći granicu i otići do Slovenije, budući da je u Hrvatskoj takav pothvat zabranjen!

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

'Makar u pitanju bio strah, makar netko na drugoj strani vikao. Ako ide vlak ili spasioc, najbolje da u takvim situacijama, kada hodaš, te stvari ne primijetiš. Bit će ti puno lakše', priča Miha.

80 metara hoda. 10-ak metara visine. Jedan čovjek nad rijekom Ljubljanica pomiče vlastite granice.

Bio je to jedan običan dan u susjedstvu. Savršen za – highline - umijeće hodanja po zategnutoj traci, odnosno gurtni. Kako i sam naziv kaže - na visini. Gdjegod. U prirodi, centru grada. Ako vam policija dopusti. Kod nas to - ne bi prošlo.

Ova je cesta raj za avanturiste

'Sada spojimo dvije gurtne skupa, a za highline je bitno da imaš dva odvojena sustava. Stvar je da budeš siguran i da napraviš sve i potom možeš uživati i nije te strah da će nešto poći po zlu.To je posebna vrsta gurtne koja izdrži do 4 tone. Cijela je duga oko 200 metara. Ne koristimo sve, već samo nekih 80 metara. Posebno na početku je potrebno držati dovoljno dugo koncentraciju, a to je stvarno dosta teško', kaže Miha.

Dobra priprema je, kaže, najvažnija.

Miha, 29-godišnji zrakoplovni inženjer, začetnik je highlinea u Sloveniji. Posljednjih 5 godina visoke gurtne su njegova strast. Izazov svaki put ispočetka.

'Kod highlinea je strah koji je presudan. Da uopće ostaneš stajati, napraviš korak, da prevladaš strah i da ti se ne tresu noge. Da ne budeš ukočen i da se možeš opustiti. Ako to ne uspiješ, nema šanse da ostaneš stajati, a kamoli hodati', objašnjava.

Izgleda, kaže jednostavno. Ali nije. Nikad ne nedostaje igre, privlačnosti jer pobjeđuješ sam sebe. Svakim korakom. Gurtna po kojoj hoda široka je samo 2 i pol centimetra. Prosječno stopalo - 4 puta šire!

Najskuplje putovanje košta 10 milijuna dolara i traje dvije godine!

Ovo je borba sa samim sobom. Uporno ustajanje nakon padanja. A padovi su normalni. Kao i ljutnja nakon njih.

U Americi je Miha hodao nad provalijom od 1000 metara. Prošao Europu.

Živci od čelika i snažna volja najvažniji su ako se barem dijelom želite osjećati kao ptica u zraku. A to je, kažu, jedan od najstarijih snova čovječanstva. Osjećati se tako slobodno.

Ovdje je svaki korak, koliko god malen bio - jako velik. Bez obzira koliko puta iznova padali i padali.

A sad pogledajte minute u kojima su svi koji su se zatekli na mostu iznad rijeke Ljubljanice zaustavili dah.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook