Zagrebački Županijski sud danas je nepravomoćno oslobodio optužbi za ratno profiterstvo vlasnika Mesne industrije Gavrilović Georga Gavrilovića.

Galerija


Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Renata Miličević donijela je presudu prema kojoj se odbija optužnica protiv Gavrilovića jer je postupak u zastari. Odbijen je i prijedlog za oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom od Gavrilovića u iznosu 5,5 milijuna kuna.

Vezani članci Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela" Ivo Sanader Sanaderu 8 godina u slučaju Fimi media, i on i HDZ moraju vratiti milijune: "Imao je nezasitnu potrebu za gomilanjem materijalnih dobara"

Zamjenica ravnateljice USKOK-a u završnom je govoru navela da zastara nije nastupila. Predložila je da se Gavriloviću oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu većem od 5,5 milijuna kuna. USKOK je za Gavrilovića zatražio bezuvjetnu kaznu zatvora.

Gavrilovićevi odvjetnici Rajko Čogurić i Šime Matak zatražili su odbijajuću presudu zbog nastupa zastare. Smatraju da Gavrilovićevo nagovaranje tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića na počinjenje kaznenog djela – nije dokazano.

Podsjetimo, Gavrilovića se teretilo da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra Martinovića, s dva milijuna njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.

Na suđenju je trebao svjedočiti i bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića.

Perkovićevo svjedočenje zatražila je obrana kako bi razjasnio Gavrilovićeve aktivnosti tijekom Domovinskog rata, s obzirom na to da je nakon demokratskih promjena 1990. Perković nastavio raditi u hrvatskom obavještajnom sustavu.