Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrolni ured zaključio

Izravna pogodba ispravna: Bandićevi toaleti su 'čisti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradski kontrolni ured mišljenja je da je postupak izravne pogodbe za izgradnju dva montažna zahoda na zagrebačkim okretištima tramvaja Dubrava i Dubec u pregovaračkom postupku bez prethodne objave proveden sukladno Zakonu o javnoj nabavi koji to predviđa u uvjetima iznimne žurnosti.

'Ured se nije upuštao u analizu dokaza u pogledu žurnosti radova, jer je za to ovlaštena Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, ako je uložena žalba koje u ovom postupku nije bilo', stoji u izvješću dostavljeno medijima. U preporuci, pročelnik Gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak ističe da 'iako je razvidno da su visine svih ponuđenih cijena iz prethodnih natječaja bile slične ugovorenoj, zbog velikog interesa građana i javnosti predlažu Gradskom uredu za prostorno uređenje angažiranje sudskog vještaka koji će procijeniti realnu vrijednost izvedenih radova'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šala na račun gradonačelnika 'Prodaje se najskuplji javni WC' Slika nije dostupna SDP podržava gradonačelnika Bandić ima 113 kumova pa ne zna kome je dao posao izgradnje wc-a

>> Tvrtka Bandićeva kuma gradila WC-e od 1,5 milijuna kuna?

Kontrolni ured navodi da je njihov odgovor, izrađen na osnovi dostupne dokumentacije, podataka iz provedenog postupka javne nabave za gradnju sanitarnih objekata na okretištima Dubrava i Dubec te rezultata obavljenih razgovora s odgovornim osobama Gradskog ureda za prostorno uređenje. Dodaje i da su pregledali dokumentaciju o postupku odabira javne nabave te ugovorenu i konačnu cijenu javne nabave. Ističu da je prema tada važećem Zakonu o javnoj nabavi, (na snazi do 31. prosinca 2007.), naručitelj bira način i modalitete javne nabave. Stoga je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje u dopisu (u listopadu 2007.) Odjelu za pravne poslove Ureda, predložio da se zbog žurnosti radova primijeni izravna pogodba u pregovaračkom postupku bez prethodne objave.

Dva postupka poništena

Kontrolni ured ističe da su u 2006. provedena dva postupka javnog nadmetanja koja su poništena. Za prvo nadmetanje zbog pristigle samo jedne ponude. Za drugo nadmetanje pristigle su tri ponude, od kojih su dvije bile prihvatljive. Nakon pregleda, ocjena i usporedbi ponuda 26. srpnja 2006. donesena je Odluka o odabiru izvoditelja. Budući da naručitelj s odabranim izvoditeljem u zakonskom roku od 30 dana od slanja obavijesti nije sklopio ugovor, temeljem Zakona, postupak javne nabave nije proveden. 'S obzirom na veliki interes i objektivne potrebe građana da se na tim lokacijama izgrade sanitarni čvorovi te da su prethodna dva nadmetanja poništena, naručitelj je ocijenio da je ispunjen uvjet iznimne žurnosti te je pokrenuo postupak javne nabave sukladno Zakonu', drži Kontrolni ured.

Bez prigovora i žalbi

Nije bilo uloženih prigovora, ni žalbi na Odluku o odabiru ponude ponuditelja, pa je postupak završen sklapanjem ugovora nakon provedenog postupka izravne pogodbe u pregovaračkom postupku bez prethodne objave poziva za nadmetanje. Ugovor je sklopljen s Tvornicom željezničkih vozila 'Gredelj' 31. prosinca 2007. na iznos od 1,25 milijuna kuna, a nadzorni inženjer je odobrio u veljači 2008. na iznos od 1.248.997 kuna. Kontrolni ured pregledao je dostavljene ponude s cijenama iz prethodna dva natječaja i usporedio ih s ugovorenom cijenom. U prvom natječaju, prva ponuda iznosila je 1.285.997 kuna, a u drugom natječaju prva ponuda iznosila je 1.285.084 kune, a druga 1.190.406 kuna. Ugovorena cijena s Gredeljom je 1.248.997 kuna. Sve cijene su bez PDV-a, stoji u izvješću Kontrolnog ureda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene