Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovine, zdravstvo, brodogradnja

Postoji niz 'nagaznih mina' koje ćemo brzo morati otvoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mora se ozbiljno štjedjeti. Banski dvori počeli su pripremati rebalans proračuna.

Treba osigurati među ostalim novac i za referendum koji se treba održati, ali ne znamo kada. No čini se da će to biti kap u moru ušteda. Na pola proračunske godine država i dalje ima iste probleme. Troši i ne štedi, a u pitanju su milijarde. Svi, cijelo društvo ponaša se kao da nismo u recesiji i mora shvatiti da treba prestati trošiti ono čega nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poziva se na Vladu VIDEO Linić i dalje bez konkretnih odgovora Slika nije dostupna 'Politika smanjenja deficita' Njemački proračun predviđa manjak od 26 milijarda eura

>> Proračunski deficit u šest mjeseci 7,7 milijardi kuna

Nakon prvih šest mjeseci prihodi su manji za 855 milijuna kuna, a država troši i dalje više, 369 milijuna kuna. To ne izgleda dramatično, no tendecija se nastavlja. U ovom trenutku, objavilo je danas Ministarstvo financija, proračunski deficit iznosi 7 milijari i 707 milijuna kuna, a plan deficita za 2010. godinu bio je 8 milijardi i 612 milijuna kuna. Dakle, već smo na 90 posto od predviđenog minusa. Iako u Banskim dvorima govore kako situacija nije dramatična jer dolazi ljeto pa će se stvari popraviti, to su ipak više nego ozbiljne brojke.

U proračunu je niz 'nagaznih mina', problema koje neće biti moguće riješiti sada, ali koje ćemo morati otvoriti. Vrlo brzo morat ćemo razmišljati o prijedlogu zakona da se radi duže jer ove se godine za mirovine iz proračuna mora izdvojiti 16 i pol milijardi kuna. Taj novac netko treba stvoriti i tog je novca svake godine sve manje i manje. No, to ne znači da  da država neće isplatiti mirovine. One će biti osigurane, ali to polako postaje nemoguća misija.

Isto je i sa zdravstvom. Netko mora donijeti odluku treba li ovoj zemlji 66 bolnica i sanacija zdravstva gotovo svakih godinu i po dana. Najozbiljnija mina je pak brodogradnja. Za ovu godinu treba 13 milijardi kuna jamstava. Ako se ne prodaju brodogradilišta, neće svih 13 milijardi legnuti na Ministarstvi financija, država to može prolongirati na nekoliko godina. No, brojke od 16 i pol milijardi za mirovine, više od dvije milijarde za zdravstvo i 13 milijardi za brodogradnju, noćna su mora ne samo za ministra Šukera, nego i svakog sljedećeg ministra financija
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene