Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Postignut dogovor za Dalmatinku Novu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici svih triju sindikalnih podružnica u sinjskoj tvornici "Dalmatinci Novoj" danas su održali sastanak i dogovorili se o važnim pitanjima za budućnost te tvornice.

Talijanski vlasnici tvornice braće Ladini i predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović održali su popodne u Splitu sastanak, koji je Begović ocijenio vrlo uspjelim jer su se, kako je rekao novinarima, sve strane prvi put našle i dogovorile o važnim pitanjima za budućnost te tvornice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi dan pregovora radnika Dalmatinke Nove prošao bez konkretnih dogovora Slika nije dostupna U "Dalmatinki" još nema konačnoga dogovora

Dogovoreno je najvažnije, a to je isplata triju plaća radnicima koji nisu radili jer je zbog neplaćenih računa tri mjeseca bila isključena voda u "Dalmatinci", rekao je nakon sastanka zatvorena za novinare Begović, koji ga je i organizirao.

Poslodavci su na sastanku samo zatražili poček od osam dana kako bi se očitovali o Begovićevu prijedlogu - sklapanju izvansudskih nagodaba tako da, objasnio je Begović novinarima, braća Ladini isplate radnicima sve zaostale plaće, uključivo i za vrijeme kad nisu radili, ali ne svojom krivnjom, a radnici se obvezuju da će to odraditi preraspodjelom radnog vremena.

Dogovorili smo se da će poslodavac do 31. listopada sindikatima dostaviti nacrt poslovnog plana za 2008. i nekoliko godina unaprijed. Nakon očitovanja sindikata sve strane će potpisati sporazum između Uprave, odnosno vlasnika tvornice, i zaposlenih radnika kojim će se točno utvrditi međusobni odnosi, prava i obveze.

Dogovorili smo se također, kazao je Begović, da će se nakon sporazuma pristupiti klapanju kolektivnog ugovora koji do sada u "Dalmatinci" na žalost nije bilo. U tvornici će se utemeljiti i odbor za zaštitu na radu te se vlasnik obvezao da u tvorničkom krugu osigura uvjete za boravak djece zaposlenika, kakva je praksa i u europskim tvornicama.

Na novinarski upit znači li to da "Dalmatinka" ne će u stečaj,
Begović je odgovorio da o tome Vlada ne može odlučivati jer je
tvornicu braći Ladini prodao Trgovački sud i jedini on može donijeti takvu odluku. No stvorili smo sve uvjete, kazao je, za bolje sutra za tvornicu.

Predsjednica Nezavisnog sindikata u "Dalmatinci Novoj" Iva Radonja sjednicu je napustila prije svršetka. Za Hinu je rekla da ju je naljutilo što je Begović, kako je kazala, počeo graditi kuću od krova, a ne od temelja. Nismo radili jer braća Ladini nisu platili račune za vodu, a uz to talijanski vlasnici nisu uložili, kao što su se ugovorom obvezali, 1,5 milijuna eura u tvornicu, premda tvrde da su uložili mnogo više, upozorila je. Upravo zato smo mi i Samostalni sindikat potkraj lipnja zatražili pokretanje stečaja u tvornici i, na zahtjev Trgovačkog suda, prikupili 40 tisuća kuna kako bismo platili financijsko vještačenje i utvrdili stvarno stanje i je li tvrtka solventna ili ne, što je jedan od uvjeta za otvaranje stečaja, rekla je Radonja.

Vlasnici "Dalmatinke Nove" braća Ladini nakon sastanka izbjegli su novinare.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene